Slovenski alpski smučarji so olimpijsko sezono svetovnega pokala začeli katastrofalno. Na štirih tekmah sezone, slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in smuku, je sedem različnih alpskih smučarjev opravilo devet startov, povprečje sedmih uvrstitev in dveh odstopov pa je 49. mesto. Niti enkrat se niso uvrstili med dobitnike točk, razvrstili pa so se od 33. do 60. mesta. To so številke, ki si jih pred sezono niso predstavljali niti največji pesimisti.

Kakšen je odgovor stroke? O tem je spregovoril novi glavni moški trener Miha Verdnik: »Ko sem pred začetkom sezone prevzel moški del reprezentance, sem natančno vedel, v kakšnem stanju je celotna moška reprezentanca. Vedel sem, kakšne sposobnosti ima vsak posameznik. Pogrešal sem boljšo fizično pripravo, pri kateri pa je vendarle viden napredek. Pogrešal sem več tehničnega znanja in tudi v tej prvini smo naredili korak naprej. Pogrešal sem boljšo pripravo na posamezno tekmo, kar zadeva konfiguracije terena, in tudi tu smo že tekmovalcem v hitrih disciplinah v ZDA omogočili boljšo pripravo. Trudimo se, vsako tekmo analiziramo, si povemo, kaj si mislimo. Sedaj pa je veliko odvisno od naše potrpežljivosti, koliko časa bomo vztrajali pri zastavljenih ciljih. Gre za proces, ki bo trajal, da bomo lahko kaj pokazali.«

»Ni se težko strinjati z vami, da so rezultati na začetku sezone v svetovnem pokalu zelo slabi. Kot veste, smo reagirali že po prvi tekmi svetovnega pokala v Söldnu, ki se meni ni zdela tako slaba, kot so kazali rezultati. Žan Kranjec je bil kljub visoki startni številki do zadnjega merjenja vmesnega časa konkurenčen tekmovalcem, ki so se uvrstili na drugo progo. Takoj sem reagiral ter tekmovalcem povedal, da nihče med njimi nima zagotovljenega mesta v svetovnem pokalu. Vsak tekmovalec si bo moral nastop v svetovnem pokalu zagotoviti z dobrimi nastopi v evropskem pokalu. Če nimamo nikogar, ki bi prišel med 30 na tekmi evropskega pokala, nima nobenega smisla, da ga pošiljamo na svetovni pokal. To je sicer dvorezen meč, saj se lahko zgodi, da ne bomo imeli predstavnika na tekmi svetovnega pokala, a bodo pravila za vse enaka. Po drugi strani Žan Kranjec na tekmah evropskega pokala v veleslalomu dokazuje, da zna smučati, saj dosega uvrstitve, ki jih že dolgo ni noben slovenski smučar. To je zanj pravi rang tekmovanj. Mora se uvrščati med prvo trojico ali peterico, da se bo lahko na tekmah svetovnega pokala uvrščal med dobitnike točk,« trdi Verdnik.

»Na tekmah v Severni Ameriki nisem prisoten, imam stike s trenerji, a bom počakal, da se vrnejo v Evropo, ko se bomo pogovorili. Ne bi zganjal panike po nastopu v Lake Louisu, čeprav smo se vsi skupaj nadejali boljših uvrstitev. Prepričani smo, da bosta tako Andrej Šporn kot Rok Perko že na decembrskih tekmah v Evropi pokazala pravi obraz, upamo sicer, da že konec tedna v Beaver Creeku. Tekmovalci natančno vedo, kaj pričakujemo od njih in če ne bo rezultatov, bodo tudi sami nosili odgovornost. Toda poudarjam, da po prvih štirih tekmah svetovnega pokala ni razloga za paniko. Zavedam se, da javnosti ne zanimajo rezultati na evropskem pokalu, da od nas zahtevajo vrhunske dosežke v svetovnem pokalu. Tako je pri alpskem smučanju vedno bilo,« je sklenil Verdnik.