Tudi na novomeškem območnem združenju Rdečega križa prosilcev za pomoč ne manjka. Letos so obravnavali 150 prošenj, od tega so jih odobrili 112, decembra jih bodo obravnavali še 29. Do zdaj so namenili slabih 29.000 evrov za položnice, razdelili so več kot 4000 prehrambnih paketov in pralnega praška, vsak mesec še po tono krompirja in slabih 7700 litrov mleka. »Za vse te pomoči smo morali sredstva tudi zbrati. Trudimo se na vse načine, donacije so majhne, vendar če jih veliko prispeva, se nabere,« pravi sekretarka Barbara Ozimek. Prav ta konec tedna bodo na dobrodelnem bazarju »Iz omare za otroke«, ki bo v novomeški Knjigarni Goga, zbirali sredstva za obdaritev socialno šibkih otrok.

Belo krajino tare visoka brezposelnost

Novomeška območna služba zavoda za zaposlovanje je konec oktobra zabeležila 13,2-odstotno brezposelnost, v Sloveniji je bila ta 12,6-odstona. Še huje je v Beli krajini, v Črnomlju je bilo denimo brez dela kar 20,5 odstotka ljudi. »Opažamo, da k nam prihajajo novi ljudje, ki se jim izteka denarno nadomestilo zavoda za zaposlovanje. Stisk je res veliko, največje težave so pri plačevanju položnic, a žal imamo tudi mi finančne omejitve,« pripoveduje sekretarka črnomaljskega Rdečega križa Marjanca Cimerman. Letos so namenili 7000 evrov za plačilo 110 položnic, kar dvakrat toliko so jih zaradi pomanjkanja sredstev zavrnili. Razdelili so okoli 20 ton hrane ter 2000 litrov olja in 14.100 litrov mleka, s pomočjo akcije Rdečega križa »Lepo je deliti« in sredstev FIHO so razdelili še dodatnih 368 paketov hrane.

Na območju Rdečega križa Metlika so za položnice do zdaj namenili 5200 evrov in dodatnih 1600 evrov za plačilo šolske prehrane. Med več kot dva tisoč ljudi so razdelili slabih 15 ton hrane in dobri dve toni oblačil. Kot pravi sekretarka Zalka Klemenčič, se med drugim srečujejo z brezposelnimi in družinami, v katerih so otroci končali šolanje, a službe ne dobijo. »Pravijo, da upanje umre zadnje, zato upamo in si želimo, da bo bolje; in to bo takrat, ko bodo ljudje zaposleni,« je sklenila Klemenčičeva.