V omenjenih civilni iniciativi in svetniški skupini vztrajajo pri ceni 0,51 evra za kubični meter prečiščene vode za prihodnjih 18 mesecev, kar je pred časom z aneksom potrdila večina občinskih svetnikov. Župan je sklep zadržal kot nezakonitega in pred dnevi je občinski svet sprejel novo ceno tako imenovane kanalščine, ki trenutno sicer znaša 1,7 evra za kubični meter. Po novem bodo ceno obračunavali drugače, a za zdaj sta znani le dve tretjini vrednosti, in sicer se ta giblje med 1,3 in 1,4 evra za kubični meter. K temu bo treba prišteti tudi omrežnino, ki še ni določena. »Moja ocena je, da bo embalaža druga, vsebina pa ista. Skupna obremenitev bo torej približno 1,7 evra, mogoče zaradi javnega mnenja kakšno desetinko evra manj,« je prepričan vodja svetniške skupine Ljudska alternativa Albert Pavlič. Šentjernejski župan Franc Hudoklin vse očitke zavrača in pravi, da gre za zavajanje javnosti. Povedal je, da bo tako Pavliču kot tudi vodji civilne iniciative Samu Hudoklinu čestital, če bosta po novi uredbi prišla do druge vrednosti. »Cene si ne more nekdo izmisliti, ampak je določeno, kako jo izračunati,« odgovarja župan.

Ob tem Pavlič napoveduje, da se ne bodo predali. Že v četrtek v Šentjerneju pripravljajo zbor občanov, kamor bodo povabili tudi župana, a ta, kot pravi, na zbore, kjer zavajajo ljudi, ne želi prihajati, saj da bo šlo le za napad nanj. Za decembrsko sejo občinskega sveta, na kateri naj bi v drugem branju obravnavali proračun za leto 2014, bodo pripravili še amandmaje, če vse to ne bo zadostovalo, bodo v začetku prihodnjega leta stopnjevali pritisk in uporabili, tako pravi Pavlič, še druge demokratične oblike pritiska.

Vse kaže, da se bo šentjernejska komunalna saga nadaljevala tudi na sodišču. Kot pravi Pavlič, nekatere člane civilne iniciative in svetniške skupine že obiskujejo kriminalisti, takoj ko bodo kazenske ovadbe tudi uradno prejeli, bodo vložili novo zaradi krive ovadbe, še napoveduje in dodaja, da kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. »Tisto, kar je prosil, je tudi dobil, saj je žalil mene, občinsko upravo in tudi občinske svetnike,« pa odgovarja Hudoklin in sklene z besedami, da so zdaj na potezi organi pregona.