Medtem ko se mariborski vplivnež Leo Ivanjko in njegova družba Vinag utapljata v dolgovih, bi lahko lastništvo mestne vinske kleti že v kratkem prevzela zavarovalnica Grawe. Ta je z družino Ivanjko že od nekdaj tesno povezana.

V začetku meseca je potekala skupščina Vinaga, ki se je je udeležil le večinski lastnik Ivanjko. Med drugim je sprejel sklep o pretvorbi terjatev upnikov v lastniške deleže. Kdo naj bi bil ta upnik, niso zapisali, v kapital pa bi pretvorili vsaj 2,05 milijona evrov. Po dostopnih podatkih gre za Grawe, ki je z 2,15 milijona evrov največja upnica Vinaga. Ni skrivnost, da je Grawe tesno prepletena z vplivno mariborsko družino Ivanjko. Zavarovalnico, ki se je nekdaj imenovala Prima, je soustanovil Leov oče Šime Ivanjko, v njej pa je kot pravnica zaposlena njegova sestra Simona.

Kako si je zavarovalnica v Vinagu izkopala več kot dvomilijonsko finančno luknjo? Avgusta 2010 je z Vinagom sklenila kreditno pogodbo in vinski kleti posodila dva milijona evrov. Posojilo se je obrestovalo po 5,4-odstotni obrestni meri, Vinag pa bi moral dolg odplačati do leta 2020. Vendar se vinar ni držal svojega dela dogovora, saj je odplačal le tri od skupno 40 četrtletnih anuitet. Grawe je kreditno pogodbo odpovedal šele decembra lani, upraviteljica Brigita Kraljič pa je v postopku prisilne poravnave zavarovalnici priznala terjatev v prej omenjeni višini.

Grawe je sicer posojilo zavarovala z vpisom hipoteke na poslopje vinske kleti na Trgu svobode v središču Maribora in na Vinagovo parcelo v Košakih, vendar pri nobeni ni vpisana na prvem mestu. Pred njo sta se vpisali banki NKBM in Raiffeisenlandesbank Kaernten. Ker je terjatev avstrijske deželne banke zgolj malenkost nižja od njihove, se utegne Grawe v primeru stečaja Vinaga za večino svojega posojila obrisati pod nosom. V Grawe poslovne poteze, ki je vse prej kot pozitivno vplivala na njeno poslovanje, ne želijo komentirati.

Da bi nekoč najbolj uglednega vinarja na območju Jugoslavije pred stečajem rešil vstop Grawe v lastništvo, je malo verjetno. Poslovanje Vinaga namreč močno zaostaja za napovedmi. Prihodki v obdobju od januarja do oktobra letos so dosegli komaj 61 odstotkov načrtovanih, na podlagi katerih je pooblaščena ocenjevalka podala pozitivno mnenje o uspešnosti predlaganega načrta sanacije. Vodstvo Vinaga je upraviteljici obljubilo, da bodo kar 45 odstotkov pričakovanih prihodkov ustvarili v zadnjem četrtletju, česar pa oktobrsko poslovanje ne potrjuje. Vinag je prejšnji mesec zaslužil celo manj kot septembra, ustvaril pa je za skoraj 65.000 evrov dodatne izgube.

Kraljičeva v zadnjem poročilu sodišču izpostavlja še eno okoliščino, ki kaže, da se Ivanjkov vinarski podvig sesuva. Glede na sklepe nadzornega sveta in informacije iz družbe naj bi funkcijo predsednika uprave 15. septembra prevzel Marko Klemenčič, sicer tudi prvi mož Pinusa iz Rač. Sklep sodišča je postal pravnomočen 21. oktobra in od takrat naj bi bil Klemenčič vključen v vse posle. Dosedanja prva dama Vinaga Klementina Ihanec bi medtem prevzela področje prodaje. Dejansko je v uradnem registru kot predsednica uprave še vedno navedena Ihančeva, ki tudi podpisuje vse dokumente, med drugimi zadnje redno poročilo o Vinagovem poslovanju. Klemenčič se ni udeležil niti že omenjene skupščine, na kateri je Ivanjko podelil razrešnico svoji življenjski partnerici Ihančevi.

»Od Klemenčiča in Ihančeve sem zahtevala pisno pojasnilo z vso dokumentacijo, vključno z dokumentacijo v zvezi s člani in poslovanjem nadzornega sveta od 25. maja 2013,« je navedla prisilna upraviteljica. Od tistega datuma je namreč Ivanjko edini član nadzornega sveta, odločitev o zamenjavi uprave je torej sprejel sam, čeprav statut Vinaga terja prisotnost najmanj dveh članov. »Pri vpisu spremembe predsednika uprave se je pojavilo vprašanje veljavnosti sklepa nadzornega sveta. Na pojasnila in dokumentacijo še čakam,« je sporočila Kraljičeva.