Vztrajno do cilja v Vrbi

»Namen pohoda je doživeto spoznati Prešernov čas, dokazati sebi in drugim, da je mogoče premagovati večje razdalje, in našim mladim pohodnikom dati spoznanje, da je s trdno voljo in vztrajnostjo mogoče dosegati tudi zelo oddaljene cilje. Gre za zahtevno pot in za mnoge je cilj res pravi uspeh,« je povedal vodja poti Jože Rozman, sicer računalničar v smledniškem zavodu za otroke z vedenjskimi težavami. »Zanimivo je, da na poti ni prav nobenih težav. Otrokom namreč zares veliko pomeni dokazovanje, da zmorejo,« je dodal Rozman.

Mnogi so se na pot odpravili prvič in marsikdo ni pričakoval, da bo celodnevna hoja tako naporna. »Upam, da ne bom obupal tik pred koncem, noge me že močno bolijo,« je priznal 15-letni Luka iz Medvod. Tudi sovrstnica Sara iz Starega trga pri Ložu se je prvič udeležila pohoda: »Naporno sicer je, tako hudo pa spet ne. Krajšamo si čas s pogovarjanjem o vseh mogočih stvareh. Najhujši so klanci, a mi je zelo všeč, ker se ves dan družim s prijatelji, pa še v šoli ni treba biti.«

Dvanajstletna Simona je najbolj tožila zaradi bolečih stegen, a je bila predvsem zadovoljna sama s sabo, da se je sploh odločila za pohod: »Res sem ponosna nase, iz razreda sva le dve dekleti in za zdaj gre kar dobro.«

Zgodbe sestre Lenke

Tretji december je sicer tudi žirovniški občinski praznik. Osrednja proslava s podelitvijo občinskih priznanj bo danes ob 19. uri v Dvorani pod Stolom. »Letos je v polnem zamahu največji projekt občine od ustanovitve, saj gradimo 3,5 milijona evrov vreden sistem javne infrastrukture od kanalizacije do cest in pločnikov po štirih vaseh od Zabreznice do Most. Dokončujemo tudi prenovo občinske stavbe ter obnovo ceste v Završnico,« je dejal župan Žirovnice Leopold Pogačar.

V Prešernovi rojstni hiši pa bodo danes ob 17. uri predvajali radijski literarni nokturno, ki je pred leti nastal na podlagi zapiskov prvega prešernoslovca Tomaža Zupana, ki je pripravil zgodbe Francetove najstarejše sestre Lenke. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi na novo zasajeno vrtnico prešeren, ki jo je sicer vzgojil dr. Matjaž Kmecl in je bila potrjena kot povsem nova sorta vrtnice, Kmecl pa jo je poimenoval po našem pesniku. »Sledil bo pogovor o pesnikovih sorodnikih, prijateljih. V petek ob 18. uri pa vabimo še v Čopovo hišo, kjer bomo predstavili projekt in vodnik po Slovenski pisateljski poti, ki sicer vodi po kar 104 lokacijah, tudi mimo vseh hiš 'naših' znanih mož. Prva informacijska tabla pa je postavljena prav pred Prešernovo hišo v Vrbi,« je pojasnila Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, ki sicer zadnja leta upravlja Prešernovo rojstno hišo. Število obiskovalcev se žal zadnja leta znižuje predvsem zaradi manjšega števila otrok šolskih skupin. Letos bo Vrbo obiskalo dobrih 15.000 ljudi.

Odkup sosedove kmetije?

»Od države bi si želeli nekaj več denarja za stroške dela, ki jih z vstopnino ne moremo pokriti, prav tako bo treba poskrbeti za redno vzdrževanje hiše,« je dejal Pogačar. V Vrbi si že vrsto let želijo obvoznice, ki bi razbremenila promet skozi vas ter s tem mimo Prešernove hiše. Prihodnje leto bo še en zbor krajanov, kjer bodo predstavili zahodno različico, nato pa pripravili občinski prostorski načrt. V Vrbi pa je še vedno največ težav zaradi nesoglasij med občino in lastnikom kmetije tik ob pesnikovi rojstni hiši, ki preprečuje dostop do cerkve Sv. Marka po mnenju občine po javni, po njegovem pa po njegovi cesti. Vsi poskusi gradnje obvozne poti so padli v vodo, zato zdaj obstaja verjetnost, da bi kmetijo od Janeza Arka odkupila kar država. »Pred tednom dni smo imeli na obisku ministra za kulturo Uroša Grilca, ki je naklonjen tej rešitvi. A sem pri napovedih raje previden,« je še dejal Pogačar. Z ministrstva so potrdili, da se je minister Grilc sestal tudi z lastnikoma domačije Janezom Arkom in Tanjo Pangerc. Dogovorili so se, da ministrstvo opravi pregled vseh parcel in cenitev. »Če bo nakup uspel, potem bo mogoče razširiti kulturno-turistično ponudbo Vrbe,« so sporočili z ministrstva in dodali še, da bodo z Zavodom za kulturo in turizem Žirovnica sklenil aneks k pogodbi o upravljanju. S tem bo dana tudi možnost zavodu, da pripravi nov, dolgoročnejši program, ki bo vključeval tudi pedagoške programe in promocijo Vrbe.