Na rojstni dan Franceta Prešerna že vse od leta 2000, ko smo obeležili dvestoto obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika, na pobudo ministrstva za kulturo poteka Ta veseli dan kulture, dan odprtih vrat v številnih domačih kulturnih ustanovah. Tudi letos so se te odzvale v izjemno velikem številu, zato bo v 60 krajih po vsej Sloveniji na več kot 160 lokacijah na voljo več kot 300 brezplačnih dogodkov. Na ogled bodo številne predstave (za nekatere si je treba vnaprej zagotoviti brezplačno vstopnico) in razstave, prisluhniti bo mogoče kar nekaj koncertom in predavanjem, manjkali pa ne bodo niti delavnice, javna vodstva in še marsikaj.

Danes tudi nekaj novosti

Ponudba bo tudi tokrat najbolj bogata v Ljubljani in Mariboru. V prestolnici bo eden osrednjih dogodkov odprtje razstave o Hermanu Potočniku Noordungu v Narodni in univerzitetni knjižnici. Avtorja razstave Primož Premzl in dr. Sandi Sitar sta na ogled postavila številne prvič objavljene arhivske dokumente v povezavi z življenjem in delom enega izmed pionirjev teorije poletov v vesolje. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografija, nastala na osnovi arhivskih virov, pridobljenih v različnih, povečini tujih ustanovah, ki predstavlja Potočnikovo življenjsko zgodbo.

Novo razstavo bodo odprli tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, in sicer bo v središču Emerik Zelinka, oče Cockte. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z njegovimi potomci, odstira poglede na življenje in delo svetovljana in vizionarja, ki je pred 60 leti razvil recepturo za priljubljeno pijačo. Poleg tega denimo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru prav danes zaganjajo projekt Zgodbe ljubljanskih gradov, v Mestni knjižnici Ljubljana začenjajo tretjo sezono projekta Mesto bere… mesto gleda, v Kult3000 pa odpirajo razstavo Parafraze likovnih del.

Po vsej Sloveniji

Tudi Mariborčani bodo dobili dve sveži razstavi: Pokrajinski arhiv Maribor odpira razstavo o Miklošičevi zapuščini, Muzej narodne osvoboditve Maribor pa razstavo Fabrika – Mariborska livarna Maribor. V Celju vabijo v različne muzeje, v Slovenskem ljudskem gledališču pa bo gostovalo Narodno gledališče Toša Jovanović Zrenjanin, ki bo uprizorilo predstavo Realisti Jelene Kajgo. Na Obali bo največ pozornosti namenjene odprtju etnografske razstave Obleci (svojo) nošo v Pokrajinskem muzeju Koper. Galerija Prešernovih nagrajencev v Kranju odpira razstavo, posvečeno ilustratorki in slikarki Marlenki Stupica, v Prešernovem gledališču Kranj pa bo predpremierno uprizorjena predstava Jaz Batman Vinka Möderndorferja. Seveda se bo dogajalo še veliko več.

V preteklih letih so vstopnice za gledališke predstave, še posebej otroške, velikokrat pošle že v uri ali dveh, gneči pa se ne bo mogoče izogniti niti na delavnicah večjih muzejev. Ta veseli dan kulture je namreč eden izmed tistih dni v letu, ko so razne kulturne ustanove zaradi brezplačnega vstopa najbolj oblegane. sk