Po sobotnih težavah z vetrom je finskim organizatorjem včeraj le uspelo spraviti pod streho skakalni del tekmovanja. Po dopoldanskih skokih so bili v vodstvu Norvežani pred Japonci in Rusi. Slovenska četverica je tekaški del začela dve minuti in 15 sekund za Norvežani. V skakalnem delu se je najbolj izkazal Jelenko, ki je s 128,5 metra dosegel tretji izid četrte, zadnje skupine skakalcev. Berlot je bil v skokih sedmi v svoji skupini (111,5 m), Plaznik osmi (118,5 m), Oranič dvanajsti (104,0 m). Norvežani so bili tudi v teku razred zase in so vodili od starta do cilja (51:22,0). Nemci so zaostali dobre pol minute (+30,7), Japonci na tretjem mestu pa že več kot dve minuti (+2:05,2). Slovenci so bili šesti (+4:01,2) med 13 ekipami.

»To je bila odlična predstava celotne slovenske četverice. Slovensko olimpijsko normo za Soči smo s šestim mestom dosegli, zdaj pa mora odločitev podati še Olimpijski komite Slovenije. Mislim, da so fantje dobili še malo več samozavesti, kot so je imeli. Vedeli smo, da se lahko kosamo z najboljšimi, zdaj pa smo tudi na ekipni tekmi dokazali, da se lahko bojujemo za uvrstitve med prvo šesterico. Malo moramo izboljšati še skakalni del,« je dejal glavni trener Primož Triplat.

Nemec Erik Frenzel pa je bil zmagovalec sobotne posamične preizkušnje v Kuusamu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Joergen Graebak (+3,5), tretji je bil rojak slednjega Magnus Grog (+6,9). Najboljši Slovenec je bil na desetem mestu Marjan Jelenko (+58,6). Poleg Jelenka so nastopili še trije Slovenci: Matic Plaznik je bil 39. (+3:03,3), Gašper Berlot 47. (+3:57,1), Mitja Oranič pa se s slabim skokom, obveljali so izidi iz provizorične serije, ni uvrstil na tekaško preizkušnjo. »Marjan je v teku napredoval za tri mesta, kar je spodbuden rezultat. Nastopil je nekoliko s strahom pred prvo tekmo, saj ni natančno vedel, kako je pripravljen. Plaznik je nastopil zelo solidno v skoku in teku, Berlot pa je imel slabše smuči in ni napredoval po lestvici,« je ocenil Triplat. šr