Najverjetneje je pred približno 10 leti ravno to gibanje botrovalo odločitvi o ohranitvi enojnega kozolca v neposredni bližini našega največjega mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, ki je ostal pokončen kljub temu, da so praktično tik ob njegovih temeljih gradili priključni krak avtoceste za tovornjake ter upravno stavbo carinske službe. Naj torej prišleki takoj vidijo, da prihajajo v deželo kozolcev.

Simbol naše podeželske stavbne dediščine se vsem na očeh podira

Žal bi bilo danes bolje, če bi stal kje drugje in skrit pred pogledi, kajti pred očmi tisočev gostov se namreč že nekaj časa »pri živem telesu« nezadržno podira. Zaradi dotrajanosti se je nagnil na stran in grozi, da se bo zrušil na cesto, po kateri vozijo tovornjaki, manjka mu že nekaj prečnih drogov ali rant, kot se jim reče v žargonu, s strehe odpadajo posamezne opeke.

V obmejni krajevni skupnosti Jesenice na Dolenjskem, zaskrbljeni nad usodo simbola slovenske podeželske arhitekture in dežele same, že nekaj časa opozarjajo, da bi tisti, v čigar lasti je, morali nemudoma poskrbeti za njegovo ohranitev, vendar doslej brez uspeha. »Najbolj skrb vzbujajoče je to, da smo pri svojih opozarjanjih prišli do spoznanja, da se bodisi ne ve, pod čigavo skrbstvo sodi, bodisi ni volje za njegovo obnovo,« pravi tajnica krajevne skupnosti Rajka Križanac. Ker so si po prejetih dopisih krajevnega vodstva odgovornost iz roke v roko podajali na kulturnem in pravosodnem ministrstvu ter v Darsu, smo se v iskanje lastnika propadajočega simbola slovenske krajine in možnosti za njegovo rešitev podali še mi.

Ne uspe se jim dogovoriti, čigav je

Upoštevajoč nedavni dopis kulturnega ministrstva jeseniški krajevni skupnosti, da kozolec in njegovo stanje ne sodi v njihovo pristojnost, smo »kulturnike« pustili pri miru in o morebitnih namerah za ohranitev kozolca povprašali na Dars, kamor so bili napoteni tudi Jeseničani. Marjan Koler z Darsove službe komuniciranja z javnostmi nam je v odgovoru pojasnil, da tako parcela, na kateri stoji kozolec, kot kamionska cesta ob njem sodita pod pravosodno ministrstvo, ki naj bi poleg tega, da s svojimi nepremičninami upravlja, te tudi vzdrževalo.

Toda ni nujno, da je tako jasen odgovor lahko tudi dokončen. Nekaj dni po prejemu Darsovega odgovora smo prejeli še pojasnilo pravosodnega ministrstva, v katerem so zapisali: »Razmejitve pristojnosti za območje avtoceste in mejnega prehoda Obrežje res še niso dokončno urejene, vendar iz lokacije kozolca sledi, da sodi v območje avtoceste. Glede dokončne razmejitve in posledično ureditve navedenega kozolca bomo pozvali Dars in obvestili ministrstvo za kulturo na nujnost navedenega popravila.«

Medtem ko v državnih službah torej ugotavljajo, čigavo je kaj, se je zima začela. Na Jesenicah se bojijo, da kozolec tolikšnih količin snežnih padavin, kot so jih bili v teh krajih deležni preteklo zimo, ne bo zdržal.