Preživetje obutvenega podjetja Borovo Trade, ki ima nekaj več kot sto zaposlenih in 33 delujočih poslovalnic po vsej Sloveniji, je pod velikim vprašajem. Vse manj je namreč možnosti, da bo lastnik v okviru prisilne poravnave priskrbel dodatni kapital, kar od njega zahtevajo največji upniki, saj se je tudi sam znašel v hudih finančnih težavah.

Družba Borovo iz Vukovarja, ki je bila pred leti ena največjih tovarn na območju Jugoslavije, danes pa je še vedno vodilna proizvajalka obutve na Hrvaškem, je v začetku avgusta objavila bankrot in se rešuje s tako imenovano predstečajno poravnavo. V prihodnjih tednih bo poskušala prepričati več kot dve tretjini upnikov, da glasujejo za načrt prestrukturiranja. Ta predvideva prodajo nepotrebnega premoženja in starih zalog čevljev. Država, ki je prevzela lastništvo nad Borovim in ima v njem ujetih 60 milijonov kun (slabih osem milijonov evrov), naj bi se odpovedala obrestim in 30 odstotkom glavnice. Preostalih sto milijonov kun obveznosti naj bi reprogramirali in poplačali v desetih letih.

Sanacija Borova, v katero se je aktivno vključila tudi hrvaška vlada, pomeni zadnje upanje za skoraj tisoč zaposlenih v naši južni sosedi. Toda obenem kaže, da bo začetek postopka (ne)hote pokopal hčerinsko podjetje v Sloveniji. Član uprave hrvaškega Borova Miroslav Jocić je že na septembrski seji upniškega odbora Borova Trade jasno dejal, da »trenutno zaradi poteka prisilne poravnave lastnika in zakonskih omejitev na Hrvaškem predlog upnikov ni izvedljiv in sprejemljiv«. Poročali smo, da v Kopitarni Sevnica in podjetju Benefit zavračajo zamisli hrvaškega lastnika, da bi Borovo Trade reševali zgolj z odpisom polovice slabih treh milijonov evrov dolga do nezavarovanih upnikov. Od njega zahtevajo, naj sam zagotovi manjkajoči kapital, sicer ne bodo podprli prisilne poravnave.

Četudi bosta Kopitarna Sevnica in Benefit, ki imata za 200.000 evrov terjatev, glasovala proti, to ne bo kaj dosti vplivalo na končni izid. Vse kaže, da bodo smeli v prisilni poravnavi glasovati tudi hrvaški lastnik in z njim povezane osebe. Nanje odpade kar 1,5 od skupno 2,8 milijona evrov navadnih terjatev, tako da morajo prepričati le še nekaj manjših upnikov Borova Trade. Drugi upniki lahko njihove glasovalne pravice še vedno izpodbijajo s tožbo.