Moška tekma je bila predvidena za ob 13.30, a so jo sprva prestavili na 14. uro, zdaj pa dokončno odpovedali.

"Nekoliko smo še čakali, a veter je bil vse močnejši. Bilo je izredno težko streljati, to res nima smisla. lahko bi čakali še dve ali tri ure, da se vreme izboljša, a bi bilo potem že pretemno in preprosto tega časa nismo imeli na voljo. Žal smo morali tekmi odpovedati," je po odpovedi ženske tekme dejal vodja tekmovanja in pomočnik športnega direktorja IBU Borut Nunar za nemško televizijo ZDF.

Čeprav so ženske, slovenske barve sta branili Teja Gregorin in Andreja Mali, že opravile skoraj tri četrt tekme, so prireditelji zaradi močnega vetra morali prekiniti preostanek 10-kilometrskega zasledovanja. Pri moških bi morala startati Klemen Bauer in Jakov Fak.

"Žal smo vložili ogromno truda in si povzročili tudi nemalo stroškov, potem pa nas je doletela odpoved obeh tekem. Več dejavnikov je očitno botrovalo k takšni odločitvi, ki je na vsak način tudi najbolj pravilna. Oba naša najboljša tekmovalca Bauer in Fak sta si sicer želela nastopiti, saj sta bila prepričana, da lahko precej napredujeta glede na uvrstitvi s sprinta. Kar nekaj je bilo že polemik med žensko tekmo, vendar moram povedati, da je bilo med njihovo nastrelitvijo še relativno mirno in je resneje pričelo pihati šele ob startu, torej je bila odločitev, da se prične s tekmo edina logična, kot tudi, da se jo kasneje vendarle zaustavi. Vsekakor si ne bi želel biti v organizatorjevi koži, ker ni bilo možno z njihove strani storiti prav nič več, kot le odpovedati zasledovanji," je dogajanje iz Östersunda komentiral glavni trener slovenske ekipe Uroš Velepec.

"Upoštevali smo dve osnovni načeli, varnost tekmovalcev in enakovredni tekmovalni pogoji za vse. Žal zaradi močnega vetra nobenega od teh ne bi bilo možno zagotoviti, zato smo se odločili za odpoved. Tekmi ne bosta ponovljeni, niti se ne predvideva njuna nadomestitev," so še sporočili iz Mednarodne biatlonske zveze.

Karavana se sedaj seli v sosednjo Avstrijo, kjer bodo v Hochfilznu od 6. do 8. decembra na sporedu sprinterske, štafetne in zasledovalne preizkušnje.