Potem ko je blejsko smučišče zaradi neuspelih dogovorov med občino in turističnim gospodarstvom o zagotavljanju obratnih sredstev zadnji dve zimi mirovalo, je podjetje Koren sports letos dalo ponudbo za javno-zasebno partnerstvo. Občina je na tej podlagi objavila javni razpis za upravljanje centra na Straži in celo že izbrala ponudnika, a so se nato v občinskem podjetju Infrastruktura Bled odločili, da bi vendarle sami skušali ponovno oživiti zimsko sezono na Straži.

Blejska občinska uprava se je tako odločila Infrastrukturi Bled, ki jo od poletja vodi Janez Resman, dati še eno priložnost. Z izbranim koncesionarjem pa so se po besedah župana Janeza Fajfarja prijateljsko dogovorili, da se na takšno odločitev ne bo pritožil.

V Infrastrukturi Bled so pripravili program razvoja Straže, ki naj bi postala pravi družinski rekreacijski center tako poleti kot pozimi. Resman je prepričan, da ima Straža, ki je zadnji dve leti prespala zimo, velik potencial. Da bi ga izkoristili, je potreben le premik v glavah in bolj trženjsko naravnana strategija z inovativnimi pristopi, pri čemer Resman računa tudi na sodelovanje s hotelirji.

Da bi zimsko dejavnost na Bledu ponovno obudili, so se odločili za naložbe v izboljšanje sistema umetnega zasneževanja, ureditev manjšega lesenega objekta z gostinsko ponudbo in otroški poligon z novo vlečnico. Glavna ciljna skupina majhnega smučišča so namreč otroci in družine ter smučarsko manj zahtevni hotelski gostje in domačini, ki radi pridejo na nočno smuko.

Omenjene novosti bodo goste pričakale že sredi decembra, ko naj bi bila Straža nared za zagon žičniških naprav. "Z novim hladilnim sistemom bomo letos lahko naredili bolj kakovosten sneg in to bistveno prej. Naš načrt je, da bi novo smučarsko sezono odprli do 20. decembra in ujeli božično-novoletne praznike," je za STA povedal vodja turistične infrastrukture na Infrastrukturi Bled Bojan Žerovec.

Upa, da jim bo vreme naklonjeno, če pa zimska sezona vendarle ne bi bila rentabilna, bi jo lahko pokrivali z dobrim izkupičkom iz poletne sezone. Letos so na poletnem sankališču prodali skoraj 30.000 kart, prodaja pa iz leta v leto še vedno raste. Poleg tega imajo v načrtu v prihodnjih sezonah obiskovalcem poleti ponuditi še kakšno zanimivost.

Za blejski turizem je po besedah direktorice Turizma Bled Eve Štravs Podlogar možnost dogodkov na snegu v neposredni bližini zelo pomembna, čeprav morajo za zahtevnejše goste turistični ponudniki še vedno organizirati prevoze v večja gorenjska smučarska središča.