Čeprav Sloveniji praktično vse institucije napovedujejo še eno leto recesije, se razmere v gospodarstvu izboljšujejo. Bruto domači proizvod (BDP) v tretjem letošnjem četrtletju je tako ostal na enaki ravni kot v četrtletju pred tem, medtem ko je na letni ravni upadel le še za 0,6 odstotka. Še v začetku leta se je BDP skrčil za kar 4,8 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Razlog za manj intenzivno znižanje BDP je močan izvoz, ki se je ob krepitvi gospodarstev območja evra v tretjem četrtletju na letni ravni okrepil za skoraj pet odstotkov. Ob tem so bolj spodbudni tudi trendi v domači potrošnji. Čeprav se ta še vedno znižuje in pomembno prispeva h krčenju gospodarske aktivnosti, njeni padci namreč niso več tako visoki kot še pred nekaj četrtletji. Če se je v začetku leta domača potrošnja krčila skoraj osemodstotno, je tako v treh mesecih do konca septembra na letni ravni upadla le še za 2,8 odstotka, nekoliko bolj pa se je zmanjšalo trošenje gospodinjstev (–3 odstotke). Kljub temu se je prvič po letu in pol okrepil uvoz, kar lahko nakazuje počasno okrevanje gospodarstva, saj začenjajo podjetja uvažati vmesne proizvode. Na Uradu za makroekonomske raziskave vidijo na drugi strani glavni razlog za okrepljen uvoz v povečanem številu uvoženih osebnih avtomobilov. V povezavi s tem se je močno okrepila rast registracije osebnih vozil pravnih oseb, ki sicer narašča že od začetka leta.

Zaradi šibkega gospodarstva se že vse leto umirjajo stopnje inflacije. Tako je bilo tudi novembra, ko so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni zvišale za 1,3 odstotka. V primerjavi z oktobrom pa so se cene celo znižale, in sicer za 0,1 odstotka, kar je posledica pocenitev goriv in nepredelane hrane.