Bivši župan Maribora je moral sesti na zatožno klop zaradi afere, ki jo je oktobra 2008 razkril Dnevnik in v kateri je bila Mestna občina Maribor oškodovana za več kot dva milijona evrov. V ozadju občinskega določanja lokacije bodočega sodobnega centra za obdelavo in sežiganje komunalnih odpadkov se je v komaj štirih dneh (med 29. avgustom in 3. septembrom 2008) izpeljala sumljiva verižna preprodaja zemljišč. Dom Smreka je prodal zemljišča svojemu lastniku Oil Metal Company, nakar sta parcele kupili podjetji MTB in MIK.

Zaobšli predkupno pravico

Ker so vpleteni po oceni tožilstva že v začetku leta 2008 pridobili notranje informacije o lokaciji občinske toplarne, se je cena zemljišč s kupoprodajnimi posli podražila s 3 na kar 11 milijonov evrov, končna cena kvadratnega metra pa je presegla 300 evrov. Zemljišča so menjavala lastnike, čeprav je imela občina na teh parcelah že od maja 2008 zakonito predkupno pravico.

Sporne posle sta kasneje pregledala komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče. Obe instituciji sta ocenili, da bi morala občina sprožiti sodni postopek za uveljavljanje ničnosti pogodb, s čimer bi dobila možnost odkupa nepremičnine po bistveno nižji ceni.

Dejansko pa je občina na Kanglerjev predlog že oktobra 2008 ekspresno zamenjala parcele za občinske pod Pohorjem in v bližini Europarka, s čimer je bilo občinsko premoženje po prepričanju višjega tožilca Borisa Marčiča oškodovano za več kot 2,3 milijona evrov. Lastnik MTB Blaž Mlinarič naj bi pridobil nepremoženjsko korist s tem, da je s pridobljenimi občinskimi parcelami zaokrožil svoj prosluli nepremičninski projekt Pohorske livade.

Kangler se je vseskozi izgovarjal, da bi z uveljavljanjem ničnosti pogodb povzročil večjo ekonomsko škodo občini, ker bi postopki trajali predolgo in projekta potem ne bi uspeli prijaviti na razpis za pridobitev 40 milijonov evrov evropskih sredstev. Dejansko pa se občinski postopek gradnje toplarne ni premaknil nikamor. Občina konec leta 2013 ne ve niti tega, kakšno tehnologijo za obdelavo odpadkov bo izbrala, kaj šele, da bi dobila evropski denar in začela graditi objekte.

Je pa zato kazenski postopek včeraj doživel predobravnavni narok, na katerem bi se moral Franc Kangler izreči v zvezi s tožilskim očitkom, da je zlorabil svoj županski položaj. V tem sodnem procesu je soobdolžen Mojmir Grmek, direktor mariborskega javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči. Tožilec mu očita, da je Kanglerju pomagal storiti očitano kaznivo dejanje, kar pa Grmek zanika.

Za isto dejanje ni dovoljeno dvakratno sojenje

Kanglerjev zagovornik Bošnjak je včeraj razkril, da je tožilec Marčič 23. oktobra na mariborskem okrožnem sodišču vložil nov predlog za preiskavo. In sicer naj bi Kangler zagrešil kaznivo dejanje jemanja podkupnine. Za nagrado, ker ni sprožil ničnosti pogodb in ker je zamenjal zemljišča, naj bi podjetje MTB konec leta 2009 plačalo županu vgradnjo MIK-ovih oken in drugega stavbnega pohištva na Kanglerjevi pohorski domačiji v Smrečnem, obnovo hiške in gospodarskega poslopja na Pohorju pa naj bi mu uredil Mlinarič.

Ker se tudi ta tožilski očitek nanaša na zadevo toplarna, za isto dejanje pa ne sme soditi dvakrat, je Bošnjak včeraj predlagal, da se postopka združita. Čeprav je Marčič vztrajal pri trditvi, da gre za dve ločeni zgodbi, se je načelno strinjal z odvetnikovim predlogom. Sodnik Polegek je po krajšem premisleku sklenil, da bo primer odstopil okrožnemu sodišču v odločitev, narok pa je preložil za nedoločen čas.