Po novem z občinskim denarjem ne bodo več čistili zasebnih oziroma nekategoriziranih cest ter parkirišč pred stanovanjskimi bloki in javnimi ustanovami. Iz letošnjega načrta zimske službe so izpadle tudi nekatere kategorizirane ceste, ki vodijo do višje ležečih objektov v občini, a do njih pelje več poti.

Župan: Zakaj bi čistili zasebne ceste?

»Do zdaj smo imeli izredno visok standard čiščenja cest, zato smo lansko zimo, ko je bilo sneženje ekstremno, porabili trikrat več denarja kot običajno. Če bo snega malo, bomo seveda vse počistili. A s sprejetim obsegom čiščenja smo se zavarovali, da bo ob morebitni ponovitvi lanske zime vendarle ostalo še nekaj denarja za letno vzdrževanje cest. Letos smo obnovili le eno, čeprav jih je nič koliko v razsulu,« nižje standarde pri izvajanju zimske službe opravičuje vrhniški župan Stojan Jakin.

Župan priznava, da del občanov s tem ukrepom ni zadovoljen in da sam dobiva prek spletne pošte na račun te odločitve tudi pisma z žaljivo vsebino, a kjer ni, poudarja, še vojska ne more vzeti. »Malce grobo povedano, odslej bodo morali tudi občani sami kdaj pa kdaj poprijeti za lopato in očistiti sneg s parkirišč pred stanovanjskimi bloki. Kar se pa tiče zasebnih cest, smo sledili logiki ustavnega sodišča. To je namreč pred leti razveljavilo občinski odlok, ki je predpisoval, da morajo občani na javnih površinah pred svojimi hišami sami kidati sneg. Zakaj bi torej občina čistila na zasebnih površinah?« se sprašuje župan občine Vrhnika, a pri tem pojasnjuje, da to velja le za zasebne ceste, ki vodijo zgolj do ene hiše. V primeru, da je od zasebne ceste odvisnih več občanov, jo bodo vseeno splužili na občinske stroške.

V Borovnici spodbujajo vaško samopomoč

Tudi v sosednji Borovnici, kjer zimsko službo prav tako izvaja Komunalno podjetje Vrhnika, bodo po lanski snežni izkušnji previdnejši. Po besedah župana Andreja Ocepka sicer ne bodo zniževali standardov, se bodo pa izrecno držali normativov. »Lansko zimo smo pretiravali, saj se ceste še pobelile niso, pa smo že plužili. Letos bomo imeli 'na straži' tudi posebnega človeka iz komunalnega podjetja, ki bo vsako jutro preverjal snežne razmere, da ne bo alarm prehitro zazvonil,« je pojasnil župan občine Borovnica.

Razlik med zasebnimi in občinskimi cestami v Borovnici ne delajo, saj, kot pravi župan, morajo prav vsi občani v službo oziroma šolo. »Kjer sta le ena ali dve hiši, cest sicer ne plužimo, a imamo zadevo rešeno drugače. Kako? Na vasi ima vsak kmet traktor ali dva, vsak drugi pa ima tudi plug. V zameno za skromen honorar stopijo kmetje skupaj in zadeva steče,« je spodbujeno vaško samopomoč opisal Ocepek.