»Končno smo našli rešitev, ki predvideva gradnjo šole v več fazah. Edino tako si lahko namreč privoščimo nov šolski objekt, saj moramo vse financirati sami. Prejšnja šola, za katero smo že pred tremi leti imeli v žepu gradbeno dovoljenje, bi stala več kot 11 milijonov evrov, kar je bilo nerealno. Za nov projekt bomo plačali okoli šest milijonov evrov, pa še denar bo odtekal postopoma,« je zadovoljen župan Ivan Jordan, ki se nadeja, da bodo dela stekla že prihodnje leto. Nova šola na Lavrici bo imela skupno 18 oddelkov, novo telovadnico in igrišče, v prvi fazi pa bodo poskrbeli za otroke od prvega do četrtega razreda.

Da posledice »baby booma«, ki jih trenutno občutijo v vrtcih, neusmiljeno trkajo na šolska vrata, se zaveda tudi ravnatelj škofljiške osnovne šole Roman Brunšek. »Čeprav aktivnosti v zvezi z gradnjo nove šole tečejo, bomo imeli v prihodnjem šolskem letu velike težave, saj novega objekta do prihodnjega septembra še ne bo. Glede na statistiko na Lavrici pričakujemo okoli 60 otrok, ki bodo morali v prvi razred. Matična šola na Škofljici poka po šivih, v podružnični šoli na Lavrici, ki je stara že skoraj sto let in še zdaleč ne dosega sodobnih normativov, pa za toliko otrok ne bo prostora. Prav tako ne v drugi podružnični šoli Želimlje,« je zaskrbljen Brunšek.

Čeprav ne želi napovedovati, pravi, da bo pouk z zamikom v prihodnjem šolskem letu bržkone neizbežen. To pa še ne rešuje vseh težav, pravi, saj otroci do petega razreda potrebujejo varstvo, za kar zopet potrebujejo proste učilnice. val