V Sloveniji se je WikiMaraton zgodil prvič, sicer so se v zadnjem času glede problema podreprezentiranih tem v Wikipediji oglasile že tuje wikipiske, ki so s projekti, kot so Wikipedia:Meetup/globalwomen ali Wikipedia:Meetup/Feminists Engage Wikipedia (v Sloveniji pa Wikipedija:WikiProjekt Ženske teme), zbrale več avtoric in jih spodbudile k vpisovanju člankov o ženskah in ženskih temah v Wikipedijo.

Kot je povedala Ana Čigon, idejna avtorica projekta, je njo MMC K6/4 povabil k sodelovanju, ker je lansko leto pripravila umetniško predstavo z naslovom Drage dame, hvala. V tej predstavi se je ukvarjala s temo podreprezentiranosti žensk v vizualni umetnosti in zato so jo povabili, da bi sodelovala pri podobnem projektu, povezanim s spletom. »Razmišljala sem, kako bi preverjala prisotnost žensk na internetu, in do dobrega kazalca sem prišla pri člankih na Wikipedii,« pojasni Čigonova, ki še dodaja, da raziskave kažejo, da je sicer ženskih uporabnic Wikipedie kar nekaj odstotkov, piske pa so zelo redke. To velja tako za angleško kot slovensko wikipedio. »Poleg tega pa so tudi članki o ženskih osebnosti ali kakršnih koli temah, ki se ukvarjajo s feminizmom, Queerom, lezbično/gejevsko sceno, zelo slabo reprezentirani,« še pravi.

Wikipedio lahko dopolnjuje vsak, ki ima čas za to

In zakaj je tako?Ena stvar je že to, da so pisci večinoma moški, meni Čigonova. Drugi razlog pa je, da so že v splošni ali pa umetnostni zgodovini ženske podreprezentirane. Tudi zgodovinsko so bili pisci večinoma moški. »Dejstvo je, da je to dediščino praznih polj v zgodovini obdržala tudi Wikipedia in sedaj poskušamo na ta način, da aktivno vpisujemo prav ženske in teme, ki so z njimi kakorkoli povezane,« pojasnjuje avtorica projekta.

WikiMaraton je sicer v praksi potekal tako, da se lahko pridruži vsak in si izbere katero od gesel s seznama manjkajočih, ki so ga ustvarili, lahko pa tudi sam doda kaj, kar po njegovem mnenju manjka. Informacije so črpali iz spletnih in knjižnih virov. Članke so ljudje lahko dodajali tudi doma, preko spleta ali pa prišli pisat v MMC center. Članke so lahko tudi poslali in potem so jih Čigonova in njene tri asistentke vpisale v obliki, ki je primerna za Wikipedio. Javilo se je nekaj takih, ki so že tako ali tako pisci, nekaj so jih povabili oni. Zanimiva je bila prvi dan kar polovična moška zasedba.

»Odziv na to idejo je dober in jo podpirajo, kljub vsemu pa ne pričakujem ekstremnega poskoka vpisanih. Imamo pa zbrane teme in že to je dober začetek, zagon za naprej. Namen je stvar ponoviti tudi v prihodnje in upam, da bi to lahko postalo celo letna stvar,« zaključi avtorica projekta.