Nekdanji predsednik komisije Drago Kos je nad odstopom vodstva komisije za preprečevanje korupcije razočaran. »To je neresno, neodgovorno in izdaja zaupanja tako slovenskih državljanov kot tudi strokovnega osebja v komisiji,« je dejal za STA. Dodal je, da je njihov odstop slaba popotnica za prihodnjo ekipo.

Kos je dejal, da boj proti korupciji zahteva lastnosti, kot so vztrajnost, potrpežljivost, nepopustljivost »in po današnjem dejanju je očitno, da ti trije teh lastnosti nimajo«.

Po Virantovem njegovem mnenju glavno odgovornost za odstop nosijo tisti politiki, ki so sistematično rušili avtoriteto komisije, jo diskreditirali in zaničevali njene odločitve. Virant je v sporočilu za javnost zapisal, da je odstop »zlovešče znamenje nevarnosti, da bo v Sloveniji lopovščina zmagala nad poštenjem«. »Tega državljanke in državljani Slovenije ne smemo dovoliti,« poziva. Ob tem je poudaril, da je komisija pod sedanjim vodstvom opravila orjaško delo pri razčiščevanju korupcije. Na družbenem omrežju Twitter pa je Virant zapisal, da je odstop vrha KPK žalosten dan za Slovenijo. »Ne smemo dovoliti, da korupcija zmaga nad poštenjem,« je prepričan Virant.

Jurše odstop ne moti

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pravi, da je odstop članov senata protikorupcijske komisije pač njihova odločitev, ki njega ne moti. V izjavi novinarjem je dejal, da ni nič narobe s tem, da KPK dregne tudi politične akterje, a da bi morda morala tudi v lobije v ozadju. Ocenil je še, da ima komisija morda zakonsko premalo opredeljene pristojnosti.

Župan Kopra Boris Popovič je v izjavi za javnost izrazil prepričanje, da je narod tisti, ki protestira proti komisiji in proti vsem organom, ki izigravajo ljudi in govorijo eno, delajo pa drugo, svoje funkcije pa ne opravljajo tako, kot bi morali.

Nekdanji direktor policije Jože Romšek enega izmed razlogov za današnji odstop senata vidi v nedorečeni zakonodaji, medtem ko prav tako nekdanji prvi mož policije Janko Goršek odločitev vodstva KPK obžaluje. Meni, da je korupcija v Sloveniji hud problem, ki bo državo očitno spremljal še kar nekaj časa.

Bratuškova si želi, da bi senat KPK ponovno premislil o odstopu

Po njenem mnenju je komisija do danes opravila veliko delo, zato tudi težko razume sedanji odstop iz protesta ali nemoči.

»S KPK je imela moja vlada vedno odprt dialog, še posebej aktivno je z njimi sodelovalo ministrstvo za finance pri zakonu o slovenskem državnem holdingu,« je zapisala Bratuškova v sporočilu za javnost.

Poudarila je, da je treba vsa opozorila KPK jemati zelo resno.

»Želim si, da bi senat glede odstopa ponovno premislil in nadaljeval začeto delo. Slovenija je na težki poti gospodarskega in moralnega okrevanja, zato ne smemo obupati na pol poti,«

je zapisala.

Po mnenju predsednika DZ Janka Vebra bo odstop senata zagotovo upočasnil reševanje težav s korupcijo. Veber je v izjavi novinarjem poudaril, da sta DZ in KPK v zadnjem obdobju v sodelovanju dosegla velik premik. Oblikovali so zakonske rešitve za financiranje političnih strank in kampanj, intenzivno so potekali tudi pogovori glede poročila Greco. Zelo resno so razpravljali, kako priti do strokovnjaka, ki bo v DZ svetoval, kako delovati, da čim bolj izključijo tveganja koruptivnih dejanj.

Zagotovo pa bi se dalo tudi v prihodnje narediti zelo veliko, v tej luči pa je z odstopom KPK ta priložnost zamujena, ugotavlja Veber.

Po besedah vodje poslancev PS Janija Möderndorferja so danes že vidni tudi prvi rezultati preteklega in sedanjega dela komisije. Poudaril je, da je škoda, da ni šla KPK pogumneje naprej s tistim, kar je začela, a opozoril, da je odstopiti najlažje.

Möderndorfer je v današnji izjavi za medije v DZ pojasnil, da ima vodstvo KPK še vedno možnost, da si premisli, in bo v primeru takšne odločitve imelo tudi podporo PS. V nasprotnem primeru pa je po njegovi oceni smiselno čim prejšnje imenovanje novih članov senata in posledično nadaljevanje že začetega dela.

Janša: KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in MOL

Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da je KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana (MOL). »Celo pri letalskih kartah Gregorja Viranta ni šlo. Kriva seveda opozicija,« je dodal.

Janša ob tem še ugotavlja, da je »v totalitarnem ozračju Janševe vladavine« KPK očitno lahko uspešno delala, »v sproščenem demokratično socialističnem okolju F21 in vlade Alenke Bratušek pa nekako ne gre?«

Janša je dodatno na Twitterju zapisal, da je KPK slovenska posebnost, tako kot Forum 21, in da ne obstaja nikjer v EU. Nato pa še: »Gre kdo stavit, da je bila današnja patetična farsa na KPK namenjena tlakovanju poti za vstop vojakov F21 v strankarsko politiko?«

SDS znova predlaga ukinitev protikorupcijske komisije

Odstopljeni senat protikorupcijske komisije je po mnenju SDS z nedoslednim ravnanjem državi naredil veliko škode. Zato SDS predlaga ukinitev KPK, njeno delo pa naj opravljajo že obstoječi organi. Po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka je očitno, da so bile pred KPK zahteve, ki jim ni bila kos, na primer v zdravstvu, sodstvu in bančništvu.

»Ta odstop je dober, tudi v političnem prostoru lahko pričakujemo kakšno bolj smiselno odločitev, zlasti v smeri prerazporeditve pristojnosti in boljšega dela organov za področja, na katerih je delala neki kolaž KPK,« je v odzivu na odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) dejal Tanko.

Tanko zavrača tudi očitke KPK, da so ključen problem korupcije poslanci. »Poslanci ne moremo sodelovati v organih korporativnega upravljanja, veliko več pa je močnega vpliva funkcionarjev v sodstvu, bančništvu, zdravstvu, kjer pa se imen ne razkrije,« je še povedal vodja poslancev SDS.

»Proces očiščevanja slovenske družbe in politike je zastal«

Predsednik SD Igor Lukšič meni, da je odstop vodstva KPK gotovo opozorilo, da je proces očiščevanja slovenske družbe in politike zastal. »Želim si, da najdemo moč za nove korake v pravo smer, saj se nam čas izteka,« je zapisal.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana pa je odstop »resen signal javnosti, da je s korupcijo v državi nekaj hudo narobe«. »Danes ni padla protikorupcijska komisija kot institucija, ampak je senat izgubil voljo ali pa upanje, da se lahko kaj spremeni,« je dejal Han.

V SD so bili z delom tega senata zadovoljni, a menijo, da mora priti čim prej do novega vodstva KPK. Han se sicer strinja, da bi morala protikorupcijska komisija bolj konkretno dregniti tudi v t. i. lobije v ozadju. Če sedanje vodstvo KPK tega ni naredilo, verjame, da bo naslednje.

Na družbenem omrežju Twitter se je odzvala tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Zapisala je, da sicer razume frustracijo KPK, posameznih ministrov in drugih, a je oditi najlažje.

Doria: V Sloveniji drastično primanjkuje odgovornosti

Kot je dodal Vid Doria, odstop očitno kaže, da neke neodvisne nadzorne institucije ne morejo delovati v skladu z etiko, integriteto in transparentnostjo, saj jih praktično politika konstantno onemogoča.

Prepričan je tudi, da v Sloveniji drastično primanjkuje odgovornosti. »Tu gre apel politikom, naj končno pometejo pred svojim pragom in se pogledajo v ogledalo, saj so oni tisti, ki bi morali sprejeti sistemske ukrepe na različnih področjih, zato da bi lahko Slovenija normalno delovala naprej«.

Predsednica Integritete Simone Habič pa odstop razume kot zadnje opozorilo, da naj politiki in nosilci funkcij sprejmejo odgovornost za slabo stanje v državi. »Prelaganje odgovornosti za rešitve na institucije nadzora in organe pregona in pričakovanja, da bodo te rešile vse probleme v družbi, je absurdno za zdravo demokracijo,« opozarja. Prepričana je, da politika stalno onemogoča normalno delovanje neodvisnih institucij tako, da jim znižuje sredstva za delovanje in nad njimi izvaja politične in osebne pritiske.

Odstop po mnenju GZS simbolizira tragičnost razmer

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo odstop vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Menijo, da ta odstop prav v času najbolj potrebnega boja zoper korupcijo simbolizira tragičnost razmer v Sloveniji. Očitno celo tako odločno vodstvo KPK ni zdržalo vseh pritiskov, ki so se v zadnjih mesecih zgrnili nanj, so zapisali.

Tako GZS poziva vse pristojne, »da se mora boj proti korupciji v Sloveniji stopnjevati, ne le nadaljevati«. »V razmerah odstopa vodstva tako pomembne ustanove je odgovornost vseh, ki bodo soodločali o novem vodstvu KPK, izjemnega pomena,« menijo na zbornici.

Če ne bomo v Sloveniji zagotovili osnovnega spoštovanja do takšnih ustanov, ne bomo mogli zgraditi novega, nujno potrebnega zaupanja v družbi, so še zapisali.

Bogovič: Odstop senata KPK je tudi nezaupnica pravosodnemu sistemu

Predsednik SLS Franc Bogovič je po odstopu senata KPK izpostavil, da smo v tednu, ko se odstopi iz obupa ali protesta kar vrstijo, v tednu, ko se v kamionih vozi gotovina iz države. V naši državi je res nekaj hudo narobe, je dodal. A to po njegovi oceni ni le nezaupnica politiki, temveč zlasti nedelovanju organom pregona in pravosodja.

Strinja se tudi, da je politično-gospodarskih "spreg" v ozadju očitno veliko, v kar se ne poseže. Velika težava je po njegovih besedah tudi v samem uradništvu, zakonodaja na področju zaposlovanja vodi "v preveliko zaščito ljudi". "Z dobrimi odvetniki velikokrat tudi več kot očitni kriminalci nadigrajo cel represivni sistem," je še opozoril Bogovič.

Pahor si bo prizadeval za čimprejšnje imenovanje novega senata

Predsednik republike Borut Pahor, ki je danes prejel odstopno izjavo članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), neuradno pa so ga o tem obvestili že v sredo, razume njihove razloge za odstop, a se z njihovo odločitvijo ni strinjal. Prizadeval pa si bo, da bo nov senat komisije imenovan čim prej in da bodo v njem zaupanja vredne osebnosti.

Na vrhovnem sodišču zaskrbljeni

"Ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije dobivajo že takšne razsežnosti, da terjajo resen in takojšen razmislek o primernosti prevlade političnega nad strokovnim diskurzom v vseh segmentih družbe, ter o tem, kaj kot država sploh želimo," je v kratkem odzivu za STA sporočil tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.

V policiji obžalujejo odstop KPK, vodilne institucije v boju proti korupciji

V policiji so z obžalovanjem sprejeli današnjo odločitev vodstva KPK. "V zadnjih letih je KPK predstavljala vodilno institucijo v boju zoper korupcijo in je opozorila na številne probleme v državi in tudi nakazala rešitve zanje," opozarjajo v policiji in dodajajo, da je bilo sodelovanje s KPK odlično.