Klemenčič je še dejal, da je napočil čas, da odgovornost prevzamejo tisti, ki sestavljajo proračun, in da politika po njegovem mnenju ne zna zapreti vrat lobijem, vendar to hkrati pričakuje od KPK.

Potezo so napovedali že v januarskem poročilu o premoženjskem stanju, če se na področju preprečevanja korupcije v Sloveniji stanje ne spremeni.

Klemenčič je pogoje dela KPK primerjal z malo lopatico, s katero bi moral doseči nemogoče in izkopati tunel na koncu katerega je luč. Dodal je še, da politika ne zna zapreti vrat lobijem, a hkrati pa pričakuje, da jih bodo pri KPK lahko.

Odločitev je dozorevala od poletja

»Odločitev o odstopu je dozorevala od poletja naprej. Ne odstopamo iz obupa ali občutka nemoči, pač pa iz protesta, ker ne pristajamo na politiziranja glede vprašanja korupcije in integritete,« je še dodal.

Senat KPK je kot razloge za odstop predstavil predvsem razočaranje na nespremenjenim stanjem pri odpravljanju sistemske korupcije pri TEŠ6, luknjo v bančnem sistemu, korupcijo v zdravstvu ter premoženjsko stanje funkcionarjev.

"Ne moremo pristajati, da v strankah in na županskih mestih ali iz ozadja na politiko in gospodarstvo ključno vplivajo ljudje, ki so v mnogih postopkih in obremenjeni z razkritimi korupcijskimi tveganji, sumi davčnih utaj, pranja denarja," je poudaril in opozoril tudi na instrumentalizacijo določenih medijev s strani politike in interesnih skupin.

Priznal je, da določeno odgovornost nosi tudi KPK, vendar pa je prst uperil predvsem v politiko. Slovenska politika po besedah Klemenčiča "sama ne zna zapreti vrat lobijem", vendar na drugi strani od nadzornih institucij zahteva reševanje problema. "Na koncu pa bomo mi, policija in tožilstvo odgovorni za luknjo v bančnem sistemu in za razpad zdravstvenega sistema," je bil kritičen.

V parlamentu vlada tiha aliansa

Rok Praprotnik je povedal, da so se zaleteli v zid, saj v parlamentu vlada tiha aliansa. Državni zbor so namreč že pred letom obvestili o potrebnih izboljšavah, a Praprotnik pravi, da odziva ni bilo. »V tej državi smo nagnjeni h kratkoročnemu delovanju. Naš odstop je dolgoročne narave," dodaja Praprotnik.

»Čas je, da odgovornost prevzamejo tisti, ki sestavljajo proračun,« so še povedali pri KPK, Klemenčič pa napoveduje, da bodo o »greznici« lahko več govorili, ko ne bodo več funkcionarji. Povedal je še, da bomo do imenovanja novega senata KPK dočakali še nekaj odprtih zadev, med katerimi je tudi ena velika s področja zdravstva.

Celotno sporočilo za javnost KPK v PDF obliki.

Hitri pregled dela KPK v PDF obliki

Selinškova za korenite sistemske spremembe

Liljana Selinšek je izpostavila, da je pravna država v Sloveniji šibka tudi zaradi zlorab prava in postopkov. "Imamo preveč prava, ki se ga zlorablja in posledično ne vemo več, kaj je prav. Potrebujemo korenite sistemske spremembe," se je zavzela. Opozorila je, da na področju boja proti korupciji kompromisi niso možni.

Vsi trije so poudarili še, da so iz pomanjkljivega in nedodelanega zakonskega okvira iztisnili maksimum. Politika pa bo po njihovem delovanje institucij pravne države omogočila šele, ko ne bo več ujetnica same sebe.