V letu 2012 se je z virusom hiv okužilo 260.000 otrok, kar pomeni, da se je število okužb v primerjavi z letom 2005, ko jih je bilo 540.000, zmanjšalo za več kot polovico.

»To poročilo nas opominja, da je generacija brez aidsa tista, v kateri se vsi otroci rodijo zdravi in tudi ostanejo zdravi, od rojstva skozi vse življenje, okuženi otroci pa imajo dostop do ustreznega zdravljenja,« je dejal izvršni direktor programa Unaids Michel Sidibe.

Zahvaljujoč novemu, poenostavljenemu vseživljenjskemu antiretrovirusnemu zdravljenju obstaja možnost zdravljenja žensk, okuženih z virusom hiv, in za preprečevanje prenosa okužbe na njihove otroke med nosečnostjo, porodom in v času dojenja. Zdravljenje temelji na jemanju ene tablete dnevno, pojasnjujejo v Unicefu.

Največji napredek na področju aidsa je bil dosežen v Podsaharski Afriki. Med letoma 2009 in 2012 so okužbe dojenčkov v Gani upadle za 76 odstotkov, v Namibiji za 58 odstotkov, v Zimbabveju za 44 odstotkov, v Malaviju in Bocvani za 52 odstotkov ter za 50 odstotkov v Zambiji in Etiopiji.

Uncef še opozarja, da mora biti več okuženih otrok vključenih v antiretrovirusno zdravljenje. V letu 2012 je namreč samo 34 odstotkov otrok v državah z nizkim in srednje visokim dohodkom, ki so bili okuženi s hivom, prejemalo ustrezno zdravljenje. Delež odraslih je bil 64 odstotkov. Posledično je v tem letu zaradi bolezni, povezanih z aidsom, umrlo 210.000 otrok.