Potem ko je minule olimpijske igre zaznamovala vaša tekmovalna zgodba, boste v Sočiju prvič v vlogi funkcionarke. Kakšni so prvi vtisi po izvolitvi za vodjo slovenske delegacije?

Absolutno pozitivni, in sicer zato, ker upam, da bo od zdaj naprej več pozornosti usmerjene v športnike in ne v potencialne vodje odprave. Športne panoge so strnile vrste, pokazale so interes, da je treba prednost dati spet športnikom in trenerjem.

Po naših podatkih ste zmagali z 9:0. Vas je takšna razlika presenetila?

Prvič slišim, da je bil rezultat takšen. To me absolutno preseneča. Glasovanja so vedno nepredvidljiva. Vsi, ki so glasovali, so verjetno razmišljali v imenu športa in z željo, da se prekinejo peripetije zadnjih tednov in da športu vrnemo šport.

Ste se ravno zato, da bi se te peripetije, ki jih omenjate, končale, odločili za kandidaturo?

Absolutno. Moj prvi in edini interes bo, da je čim več pozornosti usmerjene v športnike. Čakajo jih težki in napeti meseci, naša naloga je, da jim pomagamo doseči cilj, ki bo za marsikoga življenjski.

Kdo vam je predlagal, da kandidirate?

Pozvali oziroma prosili so me iz olimpijskega komiteja. Treba je vedeti, da imam svoje podjetje. Izpostavila sem, da bo obveznosti težko usklajevati. Dejali so, da mi bodo maksimalno pomagali. Pomembni sta bili to njihovo zagotovilo in moje zavedanje, da v ozadju že več kot leto in pol deluje odlična operativna ekipa. Oni opravljajo glavno delo. Verjamem, da bosta Enzo Smrekar in Matjaž Rakovec prisotna na olimpijskih igrah in da se bosta dogovarjala o pogodbah s sponzorji z njunima panožnima zvezama. Pomoč z vseh strani bo več kot dobrodošla. Prepričana sem, da bomo strnili vrste in olimpijske igre odlično izpeljali.

Vidite vašo funkcijo bolj operativno kot protokolarno?

V preteklosti je bila tako operativna kot protokolarna. Ko bodo nastali zapleti, jih bo treba reševati. Po svojih najboljših močeh se bom vključila tudi v operativni del. Ampak pri tem se že intenzivno dela.

Katera je ključna lastnost, ki naj bi jo imel vodja olimpijske reprezentance?

Ni enotnega karakternega opisa. Prepričana sem, da bo vsak po svojih najboljših močeh skušal doprinesti k čim boljšem delovanju olimpijske reprezentance. Kaj bo v očeh medijev, sponzorjev in športnikov pretehtalo, bomo lahko analizirali po olimpijskih igrah.

Je zelo pomembno, da ima vodja posluh za vrhunske športnike, med katere ste vrsto let spadali tudi vi?

Zagotovo. Moja izkušnja na zadnjih olimpijskih igrah v Vancouvru, kjer je bil vodja odprave Tone Vogrinec, je bila pozitivna. Pomembno je, če odpravo vodi nekdo, ki prihaja iz športa, kajti takšen človek ve, koliko miru in potrpljenja potrebujejo športniki.

S Tino Maze sta bili nekaj let najboljši športnici Slovenije, zdaj bosta v drugačnem odnosu. Bo vajino poznanstvo iz minulih let koristilo sodelovanju na olimpijskih igrah?

Ne bi izpostavljala odnosov s posameznimi športniki. Nekaterih osebno še ne poznam zelo dobro, nekatere poznam, z nekaterimi pa sem tudi v zelo dobrih prijateljskih odnosih. Vloge bo treba prilagoditi olimpijskim igram. Tina Maze bo šla v Soči verjetno z najboljšimi rezultati. Potrebovala bo našo popolno podporo. Upam, da nam jo bo uspelo zagotoviti. Treba se je zavedati, da je vrhunski športnik po eni strani izjemen garač, po drugi pa genij. Nekateri so večji geniji, drugi nekoliko manjši. To je treba vzeti v zakup. Vsi bodo imeli stoodstotno podporo.

Znani so problemi iz preteklosti na relaciji ekipa Tine Maze–Smučarska zveza Slovenije. Vas skrbi, da bi se lahko kaj podobnega dogajalo tudi v Sočiju, ali jo po drugi strani ravno zato, ker veste, kako genij razmišlja, bolje razumete?

To mi zagotovo utegne pomagati. A ne pričakujem nobenih težav. Če bi jih, se ne bi odločila za kandidaturo. Verjamem, da nam bo vse potencialne nagibe k težavam uspelo rešiti že pred olimpijskimi igrami.

Mar vaša najnovejša funkcija nakazuje, da korakate proti športni politiki?

Najprej je treba opraviti eno delo, šele nato bomo razmišljali o prihodnosti. Vse skupaj me je malo presenetilo, predvsem to, kako je bila ta tema razširjena v medijih. To je moja prva večja funkcionarska vloga. Počakajmo na to, kako jo bom opravila.

Toda tole se lepo sliši, kajne: »Petra Majdič, predsednica olimpijskega komiteja Slovenije leta 2020.«

Ja, ja... Lepo je slišati tudi vzorna mati, partnerica in družinski človek. Moja nadaljnja kariera še ni začrtana. O letu 2020 še ne razmišljam.