Posledično je nevsakdanje, da je glavna športna funkcionarska zvezda v zadnjem času postala ženska. Petra Majdič je prva predstavnica svojega spola, ki bo v več kot dvajsetletni zgodovini Slovenije popeljala njeno olimpijsko reprezentanco na največje tekmovanje. Slovenska železna dama, kot bi jo lahko poimenovali po osvojitvi olimpijske kolajne z zlomljenimi rebri, se je podala v funkcionarske vode. Začela je kot promotorka Smučarske zveze Slovenije v boju za nordijsko SP leta 2017 v Planici, napredovala do vodje slovenske olimpijske reprezentance, ki ima vse možnosti, da se povzpne po slovenski športnofunkcionarski hierarhiji ter postopoma pride do visokih položajev. Najvišji predstavnik športnofunkcionarske politike v Sloveniji je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), Kocijančiču pa sledijo predsedniki v smučarski, nogometni in košarkarski zvezi. Omenjena mesta so v Sloveniji v vsej zgodovini zasedali le moški. Petra Majdič pa je ime, ki bi se nekoč lahko povzpelo do najvišjih položajev, ki bi bili zanjo gotovo lažje dosegljivi kot olimpijska kolajna. Da je Petra Majdič v športu zelo cenjena, je pokazal izid glasovanja desetih predstavnikov slovenskih olimpijskih športov v izvršilnem odboru OKS. Padlega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca je ugnala s takšno lahkoto, kot bi v bazenu tekmovala proti polplavalcu. Pokazalo se je tudi, da si športna srenja v svoji druščini želi nekdanjih športnih junakov. A vsi čakamo človeka, ki svoje funkcije ne bo zapustil na način, kot so jo Primož Ulaga, Bojan Križaj in Jure Košir. Vsi so namreč odšli sklonjene glave, z Ulago pa se bodo ukvarjali celo organi pregona.

Zadnja dva tedna smo dnevno spremljali obe zvezi, ki bosta imeli čez dobra dva meseca v Sočiju svoje predstavnike. Smučarsko in hokejsko ter tudi OKS kot organ, ki vse skupaj vodi. Zmagovalka je bila Smučarska zveza Slovenije. V najtežjih trenutkih, ko je v zadnjem štiriletnem obdobju na račun obeh nekdanjih predsednikov Tomaža Lovšeta in Primoža Ulage doživljala škandal za škandalom, je znala stopiti skupaj. Ključni trenutki »preobrazbe« so se dogajali ravno v zadnjih dveh tednih, ko so sicer dnevno spreminjali svoje odločitve, a na koncu ravnali pravilno. S podporo Petri Majdič, kakršno si zasluži, saj je smučarska zveza na njen račun v preteklosti pridobila marsikaterega sponzorja. Zadnja dva tedna sta tudi pokazala, da je Enzo Smrekar človek, ki bo bržčas čez dober mesec in pol prevzel športno panogo z največjim evrskim proračunom v državi. Pot dotlej bo za Smrekarja sicer še dolga, saj bo pod natančnim drobnogledom, preskočiti pa bo moral številna polena.

Poraženka je Hokejska zveza Slovenije. Iz dneva v dan dela napake, s katerimi opozarja, da je novinka v olimpijski druščini. Vede se kot užaljen razvajen otrok, ki ostane brez želene nagrade. Zganja vik in krik, hkrati pa maščevalno kuje nove načrte. Hokejska zveza se je lahko prepričala, da sama v boju s slovenskim športom ne bo dosegla ničesar. Z rinjenjem z glavo skozi zid se ji obeta pogorišče. Olimpijski komite Slovenije se je v primeru vodje Sočija dodobra pogledal v ogledalo. In v njem videl, da ostaja uradniško okostenela institucija z dobrim poveljnikom in slabšimi vojščaki, ki ima najboljšega in zimzelenega prijatelja v smučarski zvezi.