Letošnji 10. mednarodni festival animiranega filma Animateka bo v ponedeljek odprla projekcija politično nekorektne animirane komedije Trgovinica za samomore (Le Magasin des suicides, 2012), ki jo je po istoimenski knjižni predlogi Jeana Teuléja ustvaril Patrice Leconte. Uvodni večer bodo zaznamovale tudi 3D-stereoskopske projekcije, in sicer film letošnjega rezidenčnega umetnika Theodorja UshevaGloria Victoria ter 3D-plesna filmska spektakla, Lost Action: Trace 3D in ORA.

Gloria Victoria je kratki animirani film, ki ob spremljavi navdihujoče teme Šostakovičeve Leningrajske simfonije reciklira elemente nadrealizma in kubizma, ukvarja pa se z odnosom med umetnostjo in vojno. Tematsko je povezan z eksperimentalnim plesnim filmom Lost Action: Trace 3D, ki ga je navdihnila umirajoča zapuščina 1. svetovne vojne. S plesom pa je povezan tudi film ORA, ki ponudi osupljivo srečanje umetniških svetov koreografa Joséja Navasa in režiserja Philippa Baylaucqa. Prvi večer bosta predstavljena še dva slovenska animirana filma: najnovejši film Kolje Sakside Koyaa – Roža ter kratki film Wanted režiserja Borisa Dolenca, ki je prejel nagrado za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma.

Ustaljena programska shema

Osrednji del programa bo tudi letos namenjen produkciji Srednje in Vzhodne Evrope, poleg tekmovalnih sklopov pa ostajajo stalnice programa Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama, Evropska šola animiranega filma, ki bo letos predstavila Middlesex University, ter vedno dobro obiskana sklopa Svetovni jagodni izbor in Cartoon d'Or 2013. Poleg prej omenjenih filmov bo Animateka letos ponudila še dva celovečerna animirana filma za odrasle, in sicer Avtobiografijo Grahama Chapmana: neresnična zgodba o članu skupine Monty Python (A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman, 2012) ter kultni in za zdaj edini slovenski celovečerni animirani film Socializacija bika? (1998).

Festivalski fokus bo tokrat na češki animaciji, kuratorka Michaela Mertová pa je sestavila program, ki bo predstavil zgodovino češke animacije – od filmov, ustvarjenih v 20. letih preteklega stoletja, do filmov, nastalih v zadnjih nekaj letih.

Animirani film in ples

Kot napoveduje že uvodni večer, bo velika retrospektiva letos posvečena součinkovanju animiranega filma in plesa, program pa bo po besedah kuratorjev »osvetlil vzajemni odnos med tema dvema umetniškima oblikama, saj v svojem izrazu obe temeljita na gibanju«. Celotna retrospektiva se bo odvrtela v Slovenski kinoteki, ki bo letos služila tudi kot poseben prostor druženja, saj bodo tam potekala dopoldanska srečanja z avtorji.

Da pa bo Animateka letos zares plesala, bodo poskrbeli v Španskih borcih, kjer bodo poleg kratkih plesnih filmov Koreografski izseki (Choreographic Captures) predstavili še večmedijski performans Sled/Trag/Trace/Spur, ki združuje živi plesni gib, animirano slikanje na steklo in zvok, ter predstavo Stocos, tretji del trilogije, ki se ukvarja z analizo in razvojem interakcije med zvočno in plesno gesto v tridimenzionalnih zvočnih prostorih.

Za vse generacije

Jubilejna edicija bo pozornost namenila tudi mladim gledalcem, vzgojno-izobraževalni program Slon pa bo tokrat bolj medgeneracijsko naravnan, saj tako v Družinskem Slonu kot na Slonovih delavnicah pričakujejo dejavno sodelovanje staršev in starih staršev. Poleg kratkih animiranih filmov bo mlado občinstvo lahko uživalo še ob dveh celovečercih, in sicer filmu Rabinova mačka (Le Chat du Rabbin, 2011) režiserjev Joanna Sfarja in Antoina Delesvauxa ter filmu Slika (Le Tableau, 2011) Jean-Françoisa Laguionieja.

Kot so poudarili organizatorji, se želijo tokrat še posebej zahvaliti zvestim obiskovalcem, zato so pripravili jubilejne pakete vstopnic, nižje cene projekcij, ki bodo v Kinodvoru do 16. ure, ter brezplačne jutranje reprize tekmovalnega programa. Festivalski program je dostopen tudi na prenovljeni spletni strani http://www.animateka.si.