Izlitji in požar

Pluta skrbi, ker so lani imeli v nekdanji opekarni dve izlitji nevarne tekočine, zaradi česar so morale ukrepati ustrezne službe. Marca letos je v obratu še gorelo. »Požar je bil sicer med nenevarnimi odpadki, a plastika in podobne stvari postanejo nevarni, ko zagorijo. Pri požaru se je pokazalo tudi, da nimajo urejenega hidrantnega omrežja, saj so morali gasilci vodo črpati iz pol kilometra oddaljene Krke. Obrat ni niti zaprt z ograjo, tako da so stroji, ki so pod nadstreškom, dosegljivi vsakomur,« je ogorčen Plut.

Po treh letih jim je zdaj prisluhnila še pristojna inšpekcija, ki je pod drobnogled vzela prvo okoljevarstveno dovoljenje družbe Ekosistemi. »Absolutno bomo vztrajali pri zaprtju obrata. Toda pri tem poudarjamo, da ne zahtevamo umika podjetja iz Zaloga, ampak želimo, da zgradijo objekte po najnovejših strokovnih standardih in zakonodaji, potem pa lahko obrat ponovno odprejo,« poudarja Plut.

V Ekosistemih vse očitke zanikajo

Predstavnik družbe Ekosistemi Gregor Kovačič zavrača očitke in zagotavlja, da so že obnovili določene stavbe, utrdili asfaltne površine in namestili lovilnike maščob, prav tako je pokrita večina odpadkov. »Vsekakor želimo objekte obnoviti. Idejni načrti so izdelani, tako da dela načrtujemo v enem letu oziroma najpozneje v letu in pol,« obljublja Kovačič. Priznava pa, da obrat ni v celoti ograjen.

Strinja se, da je treba obrat priključiti na čistilno napravo, in pojasnjuje, da svoje ne nameravajo graditi, saj se lahko priključijo na tisto na Selih. »Na občino Straža smo že pred več kot letom in pol vložili prošnjo, a odgovora še nismo dobili.« Ob tem zavrača tudi očitek, da nimajo urejenega hidrantnega omrežja, pač pa je bila po njegovih besedah težava pri marčevskem požaru premalo tlaka v omrežju. V Ekosistemih sicer ocenjujejo, da je šlo takrat za požig, a uradnih izsledkov preiskave še nimajo.

Čeprav je okoljevarstveno dovoljenje zdaj pod drobnogledom inšpekcije, jih to ne skrbi. »Vse delamo v skladu z zakonodajo in izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem, tako da nimamo nobenih pomislekov, da nam bi ga lahko tudi odvzeli,« je še prepričan Kovačič.