Po podatkih Lekarniške zbornice Slovenije so bile med 9. in 10. uro zaprte vse lekarniške enote razen enot Lekarne Ljubljana.

Na napoved protesta se je do zdaj odzvalo ministrstvo za zdravje, po vrnitvi predsednice vlade Alenke Bratušek z obiska v Nemčiji pa v lekarniški zbornici Slovenije pričakujejo tudi njen odziv, je za STA pojasnil predsednik zbornice Miran Golub. Napovedal je še, da bo zbornica uporabila vsa pravna sredstva, da zagotovi spoštovanje veljavne zakonodaje.

Lekarne so se za protest odločile po tem, ko je Lekarna Ljubljana z Občino Postojna podpisala pogodbo o ustanovitvi nove lekarne v Postojni. Lekarniška dejavnost je po določbah zakona služba, ki jo opravljajo javni zavodi in na podlagi koncesije zasebniki. Iz tega po navedbah zbornice izhaja, da je opravljanje lekarniške javne službe omejeno na ti dve statusni obliki in je sklepanje kakršnih koli drugih pogodb in dogovorov protizakonito.

Občina Postojna je po opozorilu zbornice soustanoviteljica Kraških lekarn in ima tako na svojem območju že en javni zavod, ki izvaja lekarniško dejavnost. Lekarna Ljubljana bo novo poslovalnico v Postojni predvidoma odprla decembra.

V zbornici so v sredo poudarili, da so na nezakonitost pogodbe opozarjali pristojne, a ni nihče ukrepal. Po njihovih besedah so jim na ministrstvu za zdravje pojasnili, da ne morejo storiti ničesar.

V Lekarni Ljubljana in Občini Postojna zavračajo očitke. Trdijo, da odpiranje nove poslovalnice poteka v okviru veljavne zakonodaje. V Lekarni Ljubljana tudi napovedujejo, da bodo svoja ravnanja in odločitve branili z vsemi sredstvi in proti Lekarniški zbornici Slovenije, njenemu predsedniku ter organom upravljanja sprožili ustrezne postopke.