Milchan, ki je produciral na desetine filmskih uspešnic in delal z nekaterimi največjimi hollywoodskimi zvezdami, je deloval za nekdanjo izraelsko vohunsko enoto Bureau of Scientific Relations (Urad za znanstvene odnose). To je priznal na oddaji »Fact 14« izraelske televizije Uvda.

O Milchanovem skrivnem delu govori knjiga, ki je izšla leta 2011, sicer pa producent do zdaj nikoli ni odkrito govoril o svojem vohunskem delovanju.

De Niro govoricam ni namenjal pozornosti

Milchan, ki kot producent stoji za filmi Klub golih pesti, Čedno dekle, L.A. Zaupno in Gospod in Gospa Smith, je vzpostavil in upravljal na desetine podjetij, ki so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja Izraelu pomagala pridobiti sestavne dele in načrte za jedrski projekt. »To sem storil za svojo državo in ponosen sem na to,« je povedal novinarki Ilani Dayan.

Da je vohun, se je v osemdesetih le šušljalo, tudi medtem ko je produciral film »Once Upon a Time in America«, v katerem igra Robert De Niro. Ta je ob intervjuju pred dnevi sedel ob Milchanu in dejal, da je takrat nekaj sumil o producentovih »poslih«, vendar ni bil prepričan, za kaj gre. De Niro je dodal, da ni nikoli podvomil v producenta, ker to ni bila njegova stvar. »On mene ni spraševal določenih stvari, jaz pa tudi ne njega,« je dodal.

Rekrutiral ga je Šimon Peres

Milchan se je rodil leta 1944 v takratni Palestina pod britanskim mandatom in je bil pozneje v ZDA uspešen mladi poslovnež, ko ga je njegov prijatelj Šimon Peres, ki je pozneje postal izraelski premier, rekrutiral, da bi pomagal po jomkipurski vojni, ki se je zgodila leta 1973, so poročali pri televiziji Uvda.

Voditelji izraelske vohunske službe so vzpostavili bančne račune, s katerimi je Milchan opravil več nakupov v povezavi z orožjem, vključno s helikopterji in raketami, poroča CNN. »Ali veste, kako je, če si fant v dvajsetih letih in se tvoja država odloči, da ti bo pustila biti James Bond? Vau! Akcija! Bilo je zelo vznemirljivo,« je Milchan povedal Dayanovi.

Priznal je tudi, da je pomagal vladi Južnoafriške republike pri odnosih z javnostmi, ko je bila ta tarča ostrih mednarodnih kritik in sankcij zaradi apartheida. Pomagal je v zameno za zaloge urana, ki jih je JAR nato dostavila Izraelu.

Pomagal naj bi mu tudi Sydney Pollack

Režiser Sidney Pollack je bil Milchanov partner pri različnih stvareh. »Moral se je odločiti, kaj je voljan storiti in česa noče. Veliko stvari je zavrnil. Pri veliko stvareh pa je bil njegov odgovor pozitiven,« je še povedal Milchan.

Milchan je sicer multimilijarder, ki pa vztraja, da ni nikoli služil denarja od svojega vohunskega življenja.