Danes ob 12. uri bo nekdanja vrhunska športnica in naša najuspešnejša smučarska tekačica vseh časov Petra Majdič uradno okronana za vodjo slovenske olimpijske reprezentance na prihajajočih igrah v Sočiju. To je pokazala Dnevnikova raziskava med delegati, ki so včeraj dopoldne dobili poziv, naj se odločijo med skupno kandidatko smučarske zveze ter odbora za vrhunski šport Petro Majdič in favoritom hokejske zveze Matjažem Rakovcem.

Majdičeva pometla z Rakovcem

Pravico glasovanja imajo predstavniki olimpijskih športov, ki so se z močno večino nagnili na stran dobitnice olimpijskega odličja iz Vancouvra, kjer je v junaškem slogu s petimi zlomljenimi rebri spisala eno od največjih športnih zgodb in osvojila bron. Vse kaže, da bo Majdičeva danes premagala Rakovca kar z visokih 9:1. Njen protikandidat bo edino podporo najverjetneje dobil kar od samega sebe, saj ima kot predstavnik hokejske zveze možnost glasovati zase. Matjažu Rakovcu se tako obeta dan, ko bo ob razglasitvi uradnega izida doživel hladen tuš in dobil potrditev, koliko pravzaprav velja v domačih športnih krogih.

Očitno je, da se je predsednik hokejske zveze zaletel že ob najavi kandidature, ko se je v javnosti pretirano hvalil, da je najboljši možni kandidat. Čeprav se je že pred dnevi nakazovalo, da nima prav nobenih možnosti za zmago, je trmasto vztrajal. Kot pravijo naši viri, je vmes kolebal pri odločitvi, ali naj sploh kandidira za vodjo olimpijske reprezentance. Danes bo spoznal, kako napačna je bila ta njegova odločitev, kakor tudi nekatere druge znotraj hokejske zveze, o katerih bomo pisali v naslednjih dneh. Matjaž Rakovec bi se današnjemu polomu lahko elegantno izognil, če bi kot kandidata hokejske zveze predlagal kakšnega od nekdanjih uspešnih hokejistov, ki jih je v Sloveniji na pretek.

Hokejska zveza snuje protiudarec

V zakulisju hokejskega dogajanja vrh zveze skupaj s svojimi zvestimi kurirji zdaj tuhta, kako bi vrnil udarec olimpijskemu komiteju, potem ko je bil Rakovec prepričan, da mu bo brez večjih zapletov omogočeno vodenje olimpijske reprezentance. Rakovec deluje užaljeno in želi prek medijev vršiti pritisk, ker je hokejska zveza po njegovem v neenakopravnem odnosu s športniki iz drugih panog. Hokejska zveza želi od olimpijskega komiteja na vsak način več denarja za uvrstitev v Soči, a mora nastopati bolj diplomatsko in previdno. Če bo HZS od komiteja na koncu res iztržila le 60.000 evrov, kot trdijo, se bo Rakovec lahko naposlušal očitkov, da je izbral napačno taktiko in imel slabe pogajalske sposobnosti.

Padli prvi mož Zavarovalnice Triglav se je zdaj malce pozno spomnil, da bi moral biti zastavonoša na otvoritvi iger eden od hokejistov. Ko je postalo jasno, da bo največji zvezdnik Anže Kopitar v Soči prispel z zamudo, bo ta čast glede na dosežke v zadnji zimi najverjetneje doletela nekoga izven hokeja (Tina Maze, Peter Prevc, Robert Kranjec, Rok Marguč...). Da bo hokejska zveza odslej bolj ostro vstopila v besedni dvoboj z olimpijskih komitejem, je razvidno tudi iz zadnjega pisma, ki ga je sestavil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. V njem skoraj na dveh tipkanih straneh postavlja tudi nekatera tako osnovna vprašanja, kot da na hokejski zvezi ne bi prav ničesar vedeli o poteku organizacije za olimpijske igre, ki trkajo na vrata.

Člani IO OKS enotni v obrazložitvah

Ko smo včeraj spraševali člane izvršnega odbora olimpijskega komiteja, kako bodo pojasnili oddan glas v dvoboju med Majdičevo in Rakovcem za vodjo olimpijske reprezentance, je bilo povsem jasno, kako neprimerno večje simpatije uživa nekdanja športnica. Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS in prvi človek judo zveze, je rekel, da nikdar ni spreminjal odločitev, zato je tudi tokrat ne bo. »Moj glas gre Petri Majdič, saj je šport treba postaviti na prvo mesto. Naša izbira je prava,« je bil odločen Gabrovec. Predsednik kajakaške zveze Bojan Žmavc je dodal, da Majdičeva izpolnjuje vse kriterije, »zato ji kot nekdanji uspešni olimpijki pripada vodenje olimpijske reprezentance«. Ob tem je pristavil, da je prišel čas, da začnejo pomembne funkcije opravljati nosilci kolajn, kar je po njegovem prava usmeritev za razvoj slovenskega športa.

Dušan Prezelj iz atletske zveze je po posvetu znotraj organizacije prav tako dal prednost Petri Majdič in dejal, da odločitev pravzaprav ni bila težka. Ivan Levak iz gimnastične zveze je poudaril, da je njegova odločitev v duhu načela, ki je prevladujoče pri delu gimnastične zveze, »kjer svoj obstoj razumemo kot vzdušje razvoja športa in športnikov«. Šef košarkarske zveze Roman Volčič je priznal, da se pri glasovanju bolj nagiba k podpori Petri Majdič, ob tem pa pristavil, da bi bil tudi Rakovec uspešen vodja olimpijske reprezentance. Dolgoletnega predsednika nogometne zveze Rudija Zavrla smo zmotili na poti v Švici, od koder je sporočil, da že nasploh daje prednost nekdanjim športnikom.

Individualni ustanovitelj Olimpijskega komiteja Slovenije Miroslav Cerar nam je prav tako namignil, da bo glasoval za Majdičevo, kakor tudi predsednik komiteja Janez Kocijančič, ki je v izvršnem odboru predstavnik smučarske zveze. »Prepričan sem, da bo Petra uspešno opravila nalogo. Ocenjujem jo kot zelo primerno kandidatko,« je dejal Kocijančič in izrazil upanje, da na relaciji med olimpijskim komitejem in hokejsko zvezo ne bo prišlo do nepotrebnih zaostritev.

Kocijančič je za vodjo olimpijske reprezentance nagovarjal tudi ljubljansko odvetnico Tjašo Andree Prosenc, ki je tudi dolgoletna športna delavka, a se za kandidaturo ni odločila. »Ker bom v Sočiju tehnična delegatka za umetnostno drsanje, dveh funkcij ne bi mogla opravljati,« je pojasnila. Andree-Prosenčeva je glas oddala Petri Majdič, ker je »sposobna ženska in naš ponos zadnjih iger v Vancouvru«. Naša sogovornica je prepričana, da se bo Majdičeva dobro počutila v novi vlogi in še povečala priljubljenost.