Vse najbolj zanima vaša rama. Nekaj je bilo celo ugibanj, ali boste na uvodni tekmi mešanih štafet nastopili. Ste stisnili zobe?

Pri hudih obremenitvah me še malce boli. Upam, da bo tako ostalo in da bom lahko normalno tekmoval. Vem, da bo vseskozi treba delati posebne vaje, da se poškodba ne bo ponovila. Na prvi tekmi sem bil presenečen, da sem bil tekaško konkurenčen. Očitno je tudi trening na prizorišču dobro del. Bil sem že naveličan kratkih krogov s Pokljuke. Štirikilometrski krog je, kot bi zadel na lotu.

Kaj pa prva tekma posameznikov?

Sam ne pričakujem, da bom od prve tekme na taki ravni, kot bi lahko bil, če ne bi bilo poškodbe. Verjetno ne bo takšna raven, kot sem jo načrtoval poleti. Po drugi plati zelo težko povem, koliko je bilo izgubljenega. Možno, da prve tekme še ne bodo pokazale realnega stanja. So stvari, ki se od začetka sezone še ne posrečijo, a se jih z malimi ali malo večjimi korekcijami da izboljšati. Lahko se pripeti kaj z materialom, kot se je zgodilo lani v Oestersundu.

Imate jasen cilj – svetovni pokal. V pretekli sezoni ste osvojili 709 točk in četrto mesto. Le šest točk ste zaostali za tretjim Avstrijcem Landertingerjem. Minula sezona je pokazala, da ste bili vso zimo na zelo visoki ravni. Se tudi zaradi tega osredotočate na svetovni pokal in manj na olimpijske igre?

Nastop na olimpijskih igrah je zame kot sklop tekem za svetovni pokal. Ne obremenjujem se še bolj. Če bom tam zadel tekmovalno formo v polno, bo super. Če ne, se bom potrudil, da bom čim boljši. Rezultat tudi ni odvisen le od mene, tudi od nasprotnikov.

Primerjava preteklih sezon kaže, da tako nizka bera točk kot v pretekli zimi v prejšnjih sezonah ni bila dovolj za tretje mesto.

To kaže, da se je širok krog biatloncev boril za vrh. Zavedam se, da bo za prva tri mesta v skupnem seštevku treba zbrati še več točk kot lani. Po drugi plati je možno, da jih bo za skupno zmago potrebno manj, kot jih je lani zbral Francoz Martin Fourcade (1248 točk) in je bil že veliko tekem pred koncem znan zmagovalec. Lahko bo napeto do zadnje tekme. Vse je možno.

Sezono začenjate z dogovorom s proizvajalcem smuči Fischer, da boste imeli kot najboljši mož pretekle sezone na teh smučeh dodatno pomoč in asistenco ter na voljo najboljši izbor smuči.

Upam, da bo to držalo. Ta status bom poskušal obdržati. Zavedam se, da bom na vsaki tekmi na preizkušnji. Zaupam naši celotni spremljevalni servisni ekipi z vodjo Anžetom Globevnikom, da bo storila vse za dobro pripravo smuči. Velikokrat so prezrti, pa naredijo ogromno dela, kar je sploh pogoj za dober rezultat. Že jeseni so na ledeniku Dachstein testirali smuči, kjer pa žal nisem mogel biti zaradi terapij.

Se veselite uvrstitve Janeza Mariča v ekipo svetovnega pokala?

Kdor koli bi bil, moja želja je, da smo kot ekipa močnejši. Tako s štafeto kot med posamezniki, da bi bili višje v Pokalu narodov in si znova izborili kvoto petih nastopajočih. Za to sezono smo mesto petega izgubili na zadnji tekmi v Hanti-Mansijsku. Tam smo marca izgubili vse, kar se je izgubiti dalo.