Točno ob dveh popoldne so s »pokvarjenimi« vozili zaprli vse vpadnice v mestno jedro, s sprehajanjem po petih prehodih za pešce pa povsem onemogočili vožnjo proti Poljanski dolini in iz nje. Na cesti, ki bi že zdavnaj morala biti skoraj brez prometa, zdaj pa gre za eno najbolj obremenjenih cest v državi. »Vsak dan se iz Idrije vozim v službo v Škofjo Loko in za to porabim kakšno uro. Daleč največ časa seveda skozi mesto. Če bi bila zgrajena obvoznica, bi za pot porabil vsaj 15 minut manj. Vse kaže, da bom danes tukaj moral stati eno uro v koloni, a se nič ne jezim. Škofjeločane povsem razumem in tudi sam bi se, če bi stanoval tukaj, zagotovo pridružil protestu,« je dejal Jure Mrak, ki je ostal ujet med »živimi« prehodi za pešce tik pred najožjim delom ceste skozi Škofjo Loko.

Že čez nekaj minut je verjetno tudi on dobil kakšen rdeč nagelj, ki so ga meščanke in meščani delili tistim voznikom, ki so jih »ujeli« v protestno zaporo, v zahvalo za podporo in razumevanje. Tudi policisti so bili zelo strpni do protestnikov, čeprav shod ni bil prijavljen. Seveda so za protest vedeli, tako da so tovorna vozila izločali že pred mestom, osebna pa preusmerjali prek smučišča Stari vrh. Hujše gneče tako kljub enourni zapori ni bilo.

»Hodim zato, ker sem jezen, ker pacajo to cesto že toliko časa. Če država ne zmore zgraditi enega predora, kako bomo potem prišli iz krize. Živim tik ob cesti in življenje res ni več normalno. Dnevno se mimo hiše pelje na stotine tovornjakov. Vrh glave imam vsega. Kriva je naša zakonodaja, ki dopušča, da neki javni razpis ponavljamo in ponavljamo do onemoglosti. Tega ne razumem in ne vem, za koga je to dobro. V to državo nimam nobenega upanja več,« je povedal Roman Marguč. Darjan Oblak je na protest prišel skupaj z mlado družino. »Pred trinajstimi leti sem kot srednješolec tukaj štopal in sem se bal, kako bom prihodnje leto dobil še kakšen štop, saj so rekli, da bo zgrajena obvoznica in da tu avtov ne bo več. Danes bi štop z lahkoto še vedno dobil. Vozil je namreč samo še več, na obvoznico pa bomo očitno še dolgo čakali.« Podoben protest so Ločani pripravili že pred tremi leti. Nič ni zaleglo. Zdaj se po tihem že govori, da se bodo protesti vrstili vsak teden.

Naj samo ponovimo, da je večji del obvoznice že zgrajen. Tako je povsem normalno prevozen odsek skozi Suho, dokončani sta dve krožišči, predor pod Stenom pa je izkopan le napol. Država po propadu Primorja že poldrugo leto prek več razpisov išče izvajalca del. Evropski denar je na voljo le še do leta 2015, kar pomeni, da morajo dela začeti letos. Na zadnji izbor je Direkcija za ceste dobila dve pritožbi. Pričakovati je, da jih bo že danes odstopila državni revizijski komisiji.