»Gre za tesno povezovanje šole in industrije na področju strojništva in lesarstva. Fleksibilnost podjetij na trgu je izjemno pomembna in tu jim lahko pomagamo. Po drugi strani pa prav od gospodarstva dobimo informacije o razvoju tehnologij, o novih standardih, o prihodnosti tega področja. In tako vse to lahko sproti vključimo v šolski program, tako da so naši dijaki po koncu šolanja pripravljeni na zaposlitev. Tudi pri nabavi opreme za ta center smo izhajali iz potreb okoliških podjetij, tako da je naša oprema zdaj povsem enakovredna tisti v proizvodnji,« je dejal vodja medpodjetniškega centra Alojzij Kokalj.

Da tako sodelovanje deluje, dokazuje tudi to, da z iskanjem podjetij, kjer bi dijaki opravljali obvezno prakso, nimajo težav. »Sodelujemo s 350 delodajalci v regiji, ki cenijo predvsem to, da naši dijaki znajo delati s stroji. Tudi v teh kriznih časih so strojniki in lesarji še vedno iskani poklici,« je dodal Martin Pivk.

Naložbo so sicer res dokončali že lani, a so morali poskrbeti še za protipoplavno zaščito, tako da bo uradno odprtje, ki se ga bo udeležil minister za šolstvo Jernej Pikalo, prihodnji teden. Naložba v medpodjetniški center in energetsko sanacijo je bila vredna 5,5 milijona evrov, večino denarja so dobili kot nepovratna sredstva EU, slab milijon pa je bilo tudi lastne udeležbe Šolskega centra Škofja Loka. Zaradi energetske prenove bodo močno, kar za 65 odstotkov, prihranili pri kurjavi in za 15 odstotkov pri električni energiji. Šolski center sicer obiskuje okoli 500 dijakov strojništva, 220 lesarstva, 300 je študentov in še 150 udeležencev izobraževanja odraslih, skupno torej kar 1200 oseb.pk