V Lekarniški zbornici Slovenije namreč opozarjajo, da je Občina Postojna avgusta nezakonito izvedla postopek iskanja novega izvajalca javne lekarniške službe in pri tem protizakonito izbrala Lekarno Ljubljana. Zato napovedujejo, da bodo lekarne po Sloveniji v četrtek med 9. in 10. uro protestno zaprle vrata.

Gantar je na novinarski konferenci po današnji seji izvršnega odbora DeSUS, na kateri so sicer ocenili trenutni politični položaj v državi, glede odpiranja nove enote Lekarne Ljubljana v Postojni pojasnil, da so informacijo o tem na ministrstvu prejeli, pridobili so tudi različna pravna mnenja vseh vpletenih. Nekatera mnenja govorijo v prid temu, da je to možno, druga, da ni, je dejal. "Podobno kot se velikokrat dogaja s pravnimi mnenji, odvisno, kdo je naročnik in kdo plačnik," je dodal.

Po njegovih besedah ministrstvo v tem primeru daje le soglasje pri verifikaciji prostorov, o pogojih pa odloča lokalna skupnost, v tem primeru Občina Postojna.

Zakon, ki bi to imejeval, deležen izrazite kritike

Gantar je spomnil, da so letos že pripravili zakon o lekarniški dejavnosti, ki vse to omejuje, a je bil deležen "izrazite kritike, tudi strokovnih organizacij". Če bi slednje zakon tedaj podprle, te težave danes po njegovih ocenah verjetno ne bi bilo. Dodal je, da je bila prva, ki ga je zaradi zakona "napadla", prav Lekarniška zbornica.

Odločitev Lekarne Ljubljana pa minister v odstopu označuje kot poslovno potezo. Še vedno ocenjuje, da zdravila niso tržni material, s katerim bi lahko na kateri koli način stimulirali prodajo, ker imajo pač svoj namen. "Ljubljanske lekarne se pač poslovno obnašajo, med poslovnim obnašanjem pa je tudi uspešen poslovni rezultat in dobički," je spomnil Gantar.

Zanikal pa je, da bi bil za tem eden tistih lobijev, o katerih je govoril ob svojem odstopu, čeprav pravi, da ima vsak svoje interese tudi na področju lekarništva. Rešitve, ki jih je predlagal v zakonu, so po njegovih besedah bistveno drugačne. Verjame pa, da bi bilo tudi tak zakon, kot ga je predlagal nazadnje, izredno težko sprejeti.

V Lekarni Ljubljana sicer trdijo, da so nove poslovne enote odpirali v okviru veljavne zakonodaje.

Postojnska podžupanja: Z novo lekarno delamo v dobrobit občanov

Podžupanja občine Postojna Margareta Srebotnjak Borsellino je za STA dejala, da občina s pogodbo z Lekarno Ljubljana o ustanovitvi nove enote v Postojni ne dela nič nezakonitega. "Prepričana sem, da to delamo v dobrobit občanov Postojne. Menim, da smo ravnali v skladu z zakonom in odgovorno," je poudarila.

Po mnenju Srebotnjak Borsellinove so tarča napadov zaradi tega, ker "ne ščitimo interesov monopla". Nove enote Kraških lekarn, katere soustanoviteljica je občina Postojna, pa po njenih besedah nočejo, saj so želeli v Postojno pripeljati konkurenco. "Verjamem, da je konkurenca zdrava," pravi podžupanja in dodaja, da če je v Postojni prostor za deset trgovskih družb, je prostor tudi za dve različni lekarni.

Na občini niso najbolj zadovoljni z delovanjem Kraških lekarn, zaradi česar je občinski svet že pred dvema letoma sprejel odlok, da občina izstopi iz soustanoviteljstva. "Takrat izstopa nismo izpeljali. Mislim pa, da smo danes zelo blizu temu," je dejala.

Na Kraško lekarno se namreč po njenih navedbah že leta vrstijo pritožbe občanov, predvsem zaradi dolgotrajnih čakalnih vrste, iste ponudbe skozi leta in ker naj bi bili v privilegiranih prostorih. "Če bi bili tako dobri, kakor se imajo, se ne bi tako bali konkurence," je ocenila.

Sicer pa poteza lekarn, da bodo v četrtek za eno uro protestno zaprle vrata, po njenem mnenju "diši po solidarnostnem sindikalizmu, ki na področju lekarniške dejavnosti, ki ji gre odlično, ne pritiče".

Pojasnila je tudi, da so razpis, ki ga je objavila občina za koncesijo, zakonito ustavili, nato pa v skladu z 10. členom zakona o lekarniški dejavnosti podpisali pogodbo z Lekarno Ljubljana. Zavrača navedbe Lekarniške zbornice Slovenija, da je ta pogodba skrivnost, saj da je že dva meseca objavljena na spletnih straneh občine.

Dejala je tudi, da se s Kraškimi lekarnami iz leta v leto borijo za razdelitev dobička. "Glede na to, da je ta lekarna v Postojni najbolj dobičkonosna, dobi občina mnogo premalo iz skupnega žaklja," je prepričana Srebotnjak Borsellinova.

V Lekarni Ljubljana napovedujejo postopke proti zbornici

V Lekarni Ljubljana se sprašujejo o namenih Lekarniške zbornice Slovenije, ki je za četrtek napovedala enourno protestno zaprtje lekarn, oz. čigave interese s svojimi dejanji zastopa.

Kot pravijo, so pred odpiranjem nove poslovne enote v Postojni pridobili pravno mnenje strokovnjaka s tega področja. Lekarniška zbornica Slovenije s svojimi aktivnostmi presega svoja zakonita pooblastila oziroma ravna celo v nasprotju z veljavno zakonodajo, so prepričani v Lekarni Ljubljana.

Ne razumejo postopkov in odločitev zbornice za zaprtje lekarn, "ki izhaja iz želje po ohranitvi monopolnega položaja, preprečevanju konkurenčnosti in ščitenju interesa posameznikov".

Poudarjajo, da je osnovno poslanstvo oz. pooblastilo vseh lekarn oskrba prebivalstva z zdravili, pomemben dejavnik v teh časih pa tudi odpiranje novih delovnih mest. "Trenutne odločitve Lekarniške zbornice Slovenije pa članicam nalagajo zaprtje lekarn in s tem tudi onemogočajo prebivalstvu dostop do zdravil in medicinsko tehničnih pripomočkov," navajajo v Lekarni Ljubljana. Po njihovem prepričanju so "ozki politični in zasebni interesi prevladali nad poslanstvom lekarniškega poklica oziroma lekarniške dejavnosti".

Lekarna Ljubljana, kot navajajo, v skladu z zakonom in v dogovoru z lokalno skupnostjo širi lekarniško mrežo in tako bistveno prispeva k boljši oskrbi prebivalstva z zdravili in ostalimi izdelki ter storitvami.