Okoli 150 prebivalcev Spodnjega trga in njihovih somišljenikov iz drugih delov Škofje Loke ter iz Poljanske doline se je danes nekaj minut pred 14. uro, ko je promet skozi mesto ob delavnikih najbolj zgoščen, začelo sprehajati čez prehode za pešce. Tako so zablokirali promet med Poljansko dolino in Škofjo Loko, vozniki pa so obstali v koloni.

Protestniki so s številnimi transparenti, ki so jih obesili na svoje hiše, opozorili na težko življenje ob prometni in ozki cesti skozi Spodnji trg. Ta je trn v peti tudi številnim prebivalcem Poljanske doline, ki dnevno v prometnih konicah izgubijo veliko časa. Med drugim so zapisali: "Zahtevamo obvoznico takoj", "Kdo se norčuje iz nas" in "Ko s traktorjem po cest divjam, Ločani vprašajo me kam. Vprašajte raje tistega, ki obvoznice nam ne da".

Protestnikom se je pridružil tudi nekdanji dolgoletni župan škofjeloške občine Igor Draksler, ki je na ta način podprl tiste, ki živijo v mestnem jedru. "Po 20 letih prizadevanja se zna zgoditi, da bo obvoznica obstala na pol poti, kar pa ni sprejemljivo. Treba je projekt zaključiti in če država tega ni znala prej, naj to stori sedaj, zadnjih pet minut," je poudaril Draksler.

Da je občanom prekipelo, razume tudi sedanji župan Miha Ješe, ki je spomnil, da država obvoznico obljublja že 40 let. "Poljanska dolina in Severna Primorska potrebujeta normalno dostopno cesto, naši občani, ki živijo v nemogočih razmerah, pa normalno življenjske pogoje," je izpostavil Ješe.

Zaenkrat je usoda poljanske obvoznice še vedno neznana. Direkcija RS za ceste (DRSC) mora do konca leta podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem del, da bo cesta lahko zgrajena do konca leta 2015 in bo država zanjo lahko črpala evropska sredstva. Kot so na DRSC pojasnili za STA, še obravnavajo zahtevka za revizijo, ki sta jo podala dva neizbrana ponudnika. O revizijskih zahtevkih bo naročnik odločil še v tem tednu, zatem pa bo verjetno sledil nadaljnji postopek na Državni revizijski komisiji.

Današnji protest Škofjeločanov je bil opozorilo pristojnim, kako potrebna je obvozna cesta mimo Škofje Loke v Poljansko dolino. Ljudje, ki jih je bilo po oceni policije med 130 in 150, so se mirno sprehajali po petih prehodih za pešce, ki so zarisani čez cesto v starem mestnem jedru. Zaprli so tudi obvozne poti, tako je promet povsem obstal.

Po približno 15 minutah so na kraj dogajanja prispeli tudi policisti. Ljudi so opozorili, da jih lahko zaradi oviranja prometa kaznujejo, vendar jih protestniki niso upoštevali in so nadaljevali s sprehajanjem, nekaj protestnikov se je za kratek čas tudi uleglo oz. posedlo na cesto. Šele ob 15. uri so se umaknili ob rob cestišča, tako da je lahko promet znova stekel.

Kot je izpostavil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski uprave Kranj Bojan Kos, je sicer pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj ena temeljnih človekovih pravic in svoboščin, vendar je prepovedano organizirati javne shode ali se jih udeležiti, če je njihov namen motenje javnega reda oz. oviranje javnega prometa.

Za prekršek uporabe javne ceste z namenom oviranja prometa se posameznik kaznuje z globo 400 evrov. Policisti so sicer na samem dogodku dali prednost mirni obliki reševanja in odpravi konfliktne situacije, vendar bodo o kršitvah posameznikov zbirali obvestila in proti njim ukrepali v prekrškovnih postopkih, je še sporočil Kos.