Predstavnik društva informacijski center Legebitra in vodja programa Testiraj se Miha Lobnik je opozoril na heterogenost moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), tako da o njih sploh ni mogoče govoriti kot o skupnosti ali skupini. Tako imajo težave pri testiranju na hiv pri osebnem zdravniku predvsem tisti, ki se bojijo razkriti svojo spolno usmerjenost ali spolno obnašanje.

Večji strah pred stigmo kot pred boleznijo

Poudaril je, da imajo ti ljudje večji strah pred stigmo kot pa pred samo boleznijo. Tudi v center Legebitre na Trubarjevi ulici v Ljubljani, kjer imajo MSM možnost testiranja na hiv, prihajajo izjemno prestrašeni ljudje. Strah jih je namreč, da bi jih kdo tam videl in prepoznal.

Tako so letos začeli tudi s spletno promocijo testiranja na hiv, saj se na spletu ljudje počutijo bolj varne, predvsem pa imajo zagotovljeno anonimnost. Na ta način lahko v Legebitri tudi zagotavljajo komunikacijo s tistim delom populacije, ki je najbolj odmaknjen in nedosegljiv za osveščanje o pomenu testiranja na hiv.

So pa, kot opozarja Lobnik, v Legebitri nemočni takrat, ko posameznik s svojim osebnim zdravnikom ni pripravljen spregovoriti o okužbi, tudi ko je ta že potrjena.

Diskriminirajo tudi zdravstveni delavci

Gejevski aktivist Mitja Blažič je dodal, da je stigma največja ovira tudi pri preventivi. Po njegovem mnenju ni iz trte izvito, da se ljudje pri osebnih zdravnikih ne želijo testirati ali jim zaupati okužbe. Pri tem je opozoril na primere diskriminacije, ki jo nad okuženimi s hiv izvajajo tudi zdravstveni delavci. Tako predlaga, da bi Legibitra pripravila predavanja študentom medicine na temo stigmatizacije MSM in okuženosti s hiv.

Tudi Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je opozoril, da je medicina na področju zdravljenja hiv in aidsa v preteklih 30 letih naredila ogromen napredek, medtem ko je stigma pogosto ostala, čeprav se tudi to izboljšuje. Tako je osebni zdravnik po njegovih navedbah za številne zadnja možnost, kamor bi se šli testirati, zato pozdravlja ostale možnosti testiranj.

Večja vloga osebnih zdravnikov pri testiranju hiv

Predstavnica odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Nena Kopčavar Guček se je strinjala, da so vse dodatne možnosti testiranj dobrodošle, a je začudena nad današnjo razpravo, da ljudje ne zaupajo svojim osebnim zdravnikom. Opozorila je, da so osebni zdravniki pod isto Hipokratovo zaprisego kot ostali zdravstveni delavci.

Tomažič je ob tem dodal, da sta le dva odstotka bolnikov s hiv okužbo, ki se zdravijo na infekcijski kliniki, zamenjala osebnega zdravnika, saj niso želeli razkriti svoje diagnoze. Vsekakor pa si želi večje vloge osebnih zdravnikov pri testiranju na hiv, saj ti dobro poznajo svoje bolnike in tudi dosežejo tiste skupine, ki ji morda ostali ne morejo.