Dvojčka Benjamin in Senjamin Burić, reprezentanta Bosne in Hercegovine iz Maglaja, ki sta prejšnjo sredo praznovala 23. rojstni dan, sta bila najzaslužnejša, da je Gorenje v soboto doma premagalo špansko La Riojo s 33:28 in prekinilo niz štirih zaporednih porazov. Vratar Benjamin je zbral 14 obramb (po sedem v vsakem polčasu), krožni napadalec Senjamin pa je bil s šestimi zadetki najboljši strelec Velenjčanov. »Ni pomembno, kdo doseže največ zadetkov, pomembna je naša zmaga. Tekmo z La Riojo smo morali dobiti, če smo želeli ostati v boju za osmino finala. Enako breme nas čaka tudi na Švedskem, a sem prepričan, da mu bomo znova kos. Če bomo igro s tekme proti Špancem dvignili na še višjo raven, ne bi smeli imeti težav z Drottom, saj smo boljši,« ocenjuje Senjamin Burić (šest golov je tudi njegov strelski rekord v letošnji ligi prvakov, skupno pa jih je dosegel 19), ki konca tekme ni dočakal na igrišču, saj je tri minute pred koncem zaradi tretje izključitve dobil rdeči karton.

Pred gostovanjem v pristaniškem mestu Halmstad z okoli 60.000 prebivalci je optimistično razpoložen tudi brat Benjamin. Septembrskega obračuna z Drottom v Rdeči dvorani nima v najlepšem spominu, saj je v uvodnih petnajstih minutah zbral le dve obrambi, potem pa ga je zamenjal Emir Taletovič. »Fantastična zmaga proti La Rioji je dvignila našo samozavest in optimizem. Proti Špancem je odločila sprememba obrambe 5-1 v 6-0, ker imamo dovolj višine in posledično je tudi meni lažje braniti. Na Švedsko gremo po drugo zaporedno zmago v ligi prvakov, saj smo boljši od Drotta, kajti morebiten poraz bi povsem razvrednotil naš uspeh proti La Rioji. Z novima točkama bi bili le korak oddaljeni od osmine finala. Gorenje med šestnajstimi najboljšimi v Evropi? Seveda, tradicija se mora nadaljevati,« pravi Benjamin Burić, ki je skupaj z bratom pred letošnjo sezono prišel v Velenje iz banjaluškega Borca (z Gorenjem sta podpisala triletni pogodbi), s katerim sta osvojila tako naslov državnega kot pokalnega prvaka Bosne in Hercegovine.

Drott je na šestih tekmah v skupini D zbral le točko (domači remi proti La Rioji s 35:35) in med 24 klubi v ligi prvakov so le trije s slabšim izkupičkom: ruski St. Peterburg, francoski Dunkerque in švicarski Wacker Thun, ki so še brez točk. A švedski prvak drži neslaven rekord, saj ima najbolj luknjičasto obrambo v letošnji ligi prvakov – v šestih krogih je prejela kar 218 zadetkov ali več kot 36 na tekmo. V ekipi ni nobenega tujca, glavna zvezdnika pa sta poleg edinega članskega reprezentanta Antona Halena 22-letni Magnus Persson in 21-letni Philip Stenmalm. Levoroki zunanji igralec Persson je z 39 goli trenutno prvi strelec evropske lige prvakov, desničar Stenmalm (29 golov) pa je bil na letošnjem mladinskem SP v Bosni in Hercegovini, na katerem je Švedska osvojila zlato, izbran za najboljšega igralca (MVP) tekmovanja.

»Upam, da bomo proti Drottu v gosteh odigrali precej bolje kot doma, čeprav smo takrat zmagali. Pred prvo tekmo smo imeli zgolj videoposnetek z njihove tekme v kvalifikacijah za ligo prvakov proti luksemburškemu Eschu, ki pa očitno ni bil odsev njihove realne moči. Zdaj imamo povsem jasno sliko o Švedih: igrajo hiter, učinkovit in atraktiven rokomet, veliko sodelujejo s krožnim napadalcem in imajo precej 'šuterjev',« pojasnjuje Gorenjev trener Ivan Vajdl, ki v Halmstadu ne bo mogel računati na Luka Dobelška, Darka Cingesarja, Nejca Brgleza in Matica Vrečarja. Drott je v nedeljo v ligi prvakov visoko izgubil proti Aalborgu na Danskem (23:37), a Vajdl opozarja: »Švedi bodo želeli popraviti slab vtis iz Aalborga. Kar se tiče mojih fantov, upam, da jih zmaga proti Špancem ni ponesla previsoko. Poleg tega smo proti La Rioji porabili veliko energije, prav tako zaradi dolgega in napornega potovanja na Švedsko. Toda v poštev pride le zmaga, v nasprotnem primeru uspeh proti La Rioji ne bo imel več nobene prave vrednosti.«