Slovenska reprezentanca bo na drugi postaji sezone svetovnega pokala nastopila v enaki zasedb, kot je v vetrovnem Klingenthalu na dveh tekmah z le eno serijo: Tepeš, Kranjec, Prevc, Hvala, Pungertar, Damjan in Naglič. Po vrnitvi iz vzhodne Nemčije je imela slovenska zračna eskadrilja le dva lažja treninga v telovadnici in stadionu ter znova sedla na letalo. Največja želja celotne skakalne karavane je, da bi bile razmere za tekmo na severu Finske tik pod polarnim krogom bolj regularne kot v Klingenthalu. A tudi za Kuusamo je značilno, da je veter pogosto skrojil tekmovalni program. Razpoloženje v reprezentancah je odvisno od dosežkov v Klingenthalu. Zadovoljni so Slovenci, Poljaki, Nemci in Japonci, najbolj na trnih pa Avstrijci in Norvežani. Avstrijci na začetku sezone še zdaleč ne delujejo nepremagljivi, Kofler se je ob padcu v Klingenthalu poškodoval, Schlierenzauer v znamenje protesta ni nastopil. Norvežani zelo nihajo v formi, nekateri (Bardal, Hilde...) morda ne bodo dopotovali v Kuusamo, ampak odšli na trening ter se v karavano vrnili na naslednji tekmi doma v norveškem Lillehammerju.

Čeprav Slovenija vodi v prestižnem točkovanju za pokal narodov, si selektor Goran Janus ne dela utvar, da je že kar velesila številka ena. »Občutek ob pogledu na razvrstitev je lep, vendar realna slika razmerij med reprezentancami se bo pokazala šele sredi januarja. Za nas se stvari glede tehnike in motorike odvijajo zelo lepo, fantje so za začetek sestavili vrhunski rezultat, a sezona je še zelo dolga, zato bodo še nihanja z vzponi in padci,« je previden v napovedih selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki se zaveda, da ekipa prihodnji teden nujno potrebuje nekaj treninga v miru. Če bo šlo vse po načrtih, bodo vadili na srednji skakalnici v Planici.

Jurij Tepeš spada med redke tekmovalce, ki se ne obremenjujejo z vremenskimi razmerami. Zaupa v svoje sposobnosti, predvsem pa je znan po takšni neustrašnosti in drznosti, da je pripravljen tvegati do skrajnih meja in vsem, ki ga gledajo v zraku, zastane dih. »Ne spomnim se, kdaj me je bilo nazadnje strah. Zaupati moraš v samega sebe, da se boš rešil iz vsake situacije. Če je veter neugoden, pač ni druge izbire, kot da predčasno pristaneš,« pravi 24-letni Jurij Tepeš, prvo ime slovenske reprezentance na začetku olimpijske sezone z zmago na ekipni tekmi in tretjim mestom med posamezniki. S takšnim začetkom je najbolj presenetil samega sebe, saj je doslej potreboval nekaj tekem, da je ujel ritem osvajanja točk. V Kuusamu je doslej blestel le na treningih, na tekmah pa sploh še ni osvojil točke. Najbolj je zaslovel s tem, ko je po ponesrečenem skoku v slabih razmerah z gestikuliranjem proti sodniškemu stolpu, v katerem je bilo vodstvo tekmovanja z njegovim očetom Miranom na čelu, pokazal, kaj si misli o njegovih odločitvah.

»V Kuusamu so bile ob mojih skokih vedno komedije. Pred tokratno tekmo sem najbolj vesel, ker mi zaradi uvrstitve med prvih deset v svetovnem pokalu v četrtek ne bo treba v kvalifikacije, ampak bom lahko v miru izvedel tri skoke za trening, saj nujno potrebujem vadbo na snegu. Ne delam si utvar, da bom na vsaki tekmi med prvimi tremi, ampak bom vesel vsake uvrstitve med najboljših trideset. V nadaljevanje sezone je treba iti z mirno glavo. Slovenija ima tako močno ekipo, da je treba biti vseskozi popoln in moraš skakati zelo dobro, da se uvrstiš med izbrano četverico, ki nastopi na prestižni ekipni tekmi,« se je razgovoril skakalec iz Stanežič na obrobju Ljubljane.

Večina skakalcev v karavani povsem razume odločitev Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja in Norvežana Andersa Bardala, ki sta se v nedeljo protestno odločila, da ne bosta nastopila, ker sta ocenila, da bi preveč tvegala poškodbo v olimpijski sezoni. »Oba popolnoma razumem. Če bi mi trener ukazal, da se moram v dolino vrniti z dvigalom, bi ga upošteval. Sicer s težkim srcem, ker zelo rad skačem v zahtevnih razmerah, še posebej če piha vzgonski veter,« je dodal Tepeš.