Potem ko so nam na Smučarski zvezi Slovenije še v ponedeljek med otvoritveno tiskovno konferenco deskarjev na snegu in slavjem ob uspešnem nastopu smučarskih skakalcev na uvodni tekmi sezone v Klingenthalu dejali, da bodo spoštovali odločitev izvršilnega odbora SZS ter za kandidata Olimpijskemu komiteju Slovenije za vodjo slovenske olimpijske reprezentance predlagali vršilca dolžnosti predsednika SZS Enza Smrekarja, je včeraj tik pred odločitvijo prišlo do spremembe. Na smučarski zvezi so se odločili, da kot kandidatko soglasno podprejo Petro Majdič, ki jo je sicer predlagal odbor za vrhunski šport pri OKS, Enza Smrekarja pa pošljejo na prizorišče prav tako v zelo odgovorni vlogi. S to potezo je dala smučarska zveza javnosti jasno in odločno sporočilo. Da je po vseh aferah v zadnjem olimpijskem ciklusu postala soglasna, da se počuti vse močnejšo ter da ima Enzo Smrekar vse večje, če ne celo popolno zaupanje izvršilnega odbora.

Pet pred dvanajsto je zgodba dobila epilog, kakršnega smo sicer pričakovali že prejšnji ponedeljek, ko je bila seja izvršilnega odbora SZS. Na njej so člani izvršilnega odbora kot kandidata za vodjo določili Smrekarja, ki si je za desno roko izbral še predstavnika smučarskih tekov Mitjo Praznika. Kot smo poročali, je že tedaj Tomaž Pogačar predlagal, naj smučarska zveza podpre Petro Majdič, ki izhaja iz njihovih vrst, a je njegov predlog naletel na gluha ušesa.

»Lahko potrdim vaše informacije,« nam je v večernih urah odgovoril Srečo Medven, član izvršilnega odbora SZS. »Okrog pol treh popoldan smo po elektronski pošti prejeli predlog za glasovanje in lahko vam povem, da smo se soglasno odločili, da kot kandidatko za mesto vodje slovenske olimpijske reprezentance podpremo Petro Majdič. Prepričani smo, da je Petra prava kandidatka, smučarska zveza pa ji bo nudila vso podporo, ki jo potrebuje. Odločili smo se tudi, da bo Enzo Smrekar predstavnik smučarske zveze na prizorišču v Sočiju, kjer bo imel kontakt s sponzorji. Verjamemo, da smo se odločili prav ter tako v dobro slovenskega športa kot smučarske zveze,« nam je potrdil Medven.

Glede na to, da je bil rok za oddajo imena kandidata včeraj do polnoči, je pričakovati, da bo OKS desetim članom izvršilnega odbora, ki prihajajo iz olimpijskih športov, poslal pošto danes. Janez Kocijančič, Bogdan Gabrovec, Bojan Žmavc, Dušan Prezelj, Ivan Levak, Matjaž Rakovec, Miroslav Cerar, Roman Volčič, Rudi Zavrl in Tjaša Andree Prosenc pa ne bodo imeli težkega dela, ko se bodo odločali med kandidatom Hokejske zveze Slovenije Matjažem Rakovcem in kandidatko odbora za vrhunski šport OKS ter po novem še SZS Petro Majdič. Eni najboljših smučarskih tekačic 21. stoletja se torej obeta, da bo vodila slovensko olimpijsko reprezentanco, saj naj ne bi imela težkega dela, da bi v boju za zmago premagala Matjaža Rakovca.