Čeprav so se že ob postavljanju velike betonske klavirske tastature, zaprtega parazola in harmonike pod njim kresala mnenja o primernosti (predvsem zaradi varnosti) postavitve tako velikega objekta sredi prometnega krožišča in čeprav so prav vsi, ki se na glasbo spoznajo, ugotovili, da »črne« tipke na harmoniki niso postavljene prav, sta bila včeraj v ospredju vendarle glasba in seveda slavljenec Slavko Avsenik, ki je prav včeraj dopolnil 84 let. Seveda se je, kot skoraj vsak dan, tudi včeraj sam ob spremstvu žene Brigite z avtomobilom pripeljal iz Ljubljane v Begunje, od tam pa so se Avseniki pripeljali do Lesc skupaj. »Šele ko pride človek v moja leta in ko se mu dogajajo tako lepe stvari, lahko v resnici čuti, da je v življenju očitno res naredil nekaj dobrega in da je predvsem osrečeval druge ljudi. Imel sem res srečo, da se je to zgodilo tudi meni. Glede te skulpture pa lahko rečem le, da sem izjemno počaščen, hkrati pa ne morem verjeti, da sem si to res zaslužil že zdaj. Po navadi kipe postavljajo, ko te že zdavnaj ni več, kajne,« se še vedno rad pošali 84-letna legenda slovenske glasbe. In hitro čisto zares pristavi, da mu je ne glede na tipke kip všeč še posebno zato, ker je »harmonika večna«. Da bo tako tudi ostalo, skrbi celotna družina, v največji meri sin Grega, ki vodi družinsko gostinsko, turistično in glasbeno podjetje, ter vnuk Sašo, ki je že pravi virtuoz na harmoniki in bo prihodnje leto z dvodnevnim koncertom praznoval peto leto glasbenega ustvarjanja.

»Melodije? Ah, te pa kar vrejo iz mene. Še vedno. Le moči včasih nimam, da bi takoj zapisal. Tudi ob tej priložnosti sem naredil komad o tem, da nikjer na svetu ni lepšega kraja kot tu pod Triglavom. Kaj ni res? Pri uglasbitvi bosta pomagala Sašo in Grega in že v nekaj dneh gresta menda že na snemanje,« je še eno skrivnost posebej za Dnevnik razkril Slavko Avsenik.

Sin Grega Avsenik je poudaril, da je za njimi naporno, a čudovito jubilejno leto. »Zame je bil zagotovo vrhunec festival Avsenikove glasbe, ki je dokazal, da ta glasba še živi, da jo moramo ohranjati in da jo še vedno lahko dajemo domači in tuji publiki. Postavitev te skulpture pa je za nas zelo nepričakovana. Gre za veliko čast in zelo sem hvaležen občini Radovljica,« je povedal Grega Avsenik, ki napoveduje nove glasbene projekte, pri katerih bodo sodelovale vse tri generacije Avsenikov. »Oče se tako rad usede za klavir in spodbuja Saša, da bi še sam kaj začel pisati. To je bistvo vsega,« je še dodal Grega Avsenik.

Postavitev skulpture v Lescah je financirala občina Radovljica in za to namenila 72.000 evrov. Avtor je arhitekt Klemen Rodman, ki pravi, da je z njo poravnal dolg do Avsenikove zapuščine.