Občina ni hotela odpreti vrtca v najetih prostorih

Ta hip je v štirih oddelkih zasebnih vrtcev 55 otrok, prav zdaj pa poteka vpis za enoto zasebnega vrtca Dobra teta na Laborah, kjer bodo oblikovali en jaslični in en kombinirani oddelek za skupno 33 otrok. Občina je koncesijo temu zasebnemu vrtcu podelila julija, a je vrtec izpolnjeval zakonske pogoje za odprtje šele novembra, saj se je moral vpisati v register na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Po Kranju je tako zaokrožila anonimka, ki mestni občini očita nezakonito podeljevanje koncesije in prirejen javni razpis za zasebni vrtec, saj je razpis omejen na šolski okoliš OŠ Stražišče, kjer že delujejo vrtec pri šoli, javni vrtec in še zasebni Baragov vrtec. Hkrati pa pisci opozarjajo, da bi ta vrtec v Razvojnem centru IKT (v stavbi, kjer je tudi podjetje Iskratel) lahko odprla tudi občina sama.

»Drži, da so nam najprej ponudili prostore, a smo se na občini odločili, da bomo imeli vrtce le v lastnih prostorih in ne tam, kjer bi bili najemniki. Prostore so nato ponudili temu zasebnemu vrtcu, mi pa smo objavili razpis za podelitev koncesije in jo vrtcu Dobra teta kot edinemu kandidatu tudi podelili. V vlogi je bilo navedeno, da zaradi dolgotrajnih postopkov še niso vpisani v razvid pri ministrstvu, zato so morali vlogo dopolniti in šele nato smo koncesijo tudi dejansko podelili,« je razložila vodja mestnega urada za družbene zadeve Nada Bogataj Kržan.

Jana Fleišer, lastnica omenjenega vrtca, ki ima sicer v Kranju že več enot vrtcev z oddelki tako s koncesijo kot tudi brez nje, je povedala, da so prav v razvojnem centru izrazili željo, da bi v enem od prostorov imeli tudi vrtec, saj bi tako lahko privabili več podjetij, katerih zaposleni bi imeli zagotovljeno varstvo v neposredni bližini službe, prav tako računajo na otroke zaposlenih v Iskratelu pa tudi bližnji Savi. »Glede zapleta z vpisom v razvid vrtcev je povsem običajno, da je nanj treba nekoliko počakati, in to so na mestni občini tudi razumeli. Vrtec Pri dobri Lučki na Laborah bomo odprli 16. decembra, vpisati se je mogoče še do srede, interesa je precej,« je povedala Fleišerjeva. Preostale enote njenega vrtca so polno zasedene, za to, četrto enoto je v opremo vložila okoli 25.000 evrov.

Starši udarniško prepleskali fasado vrtca

Že nekaj časa je povsem jasno, da v Mestni občini Kranj nimajo denarja za gradnjo novih vrtcev, še za nujno vzdrževanje ga je komaj dovolj, tako da za obnovo pride na vrsto vsako leto kvečjemu ena enota. Prihodnje leto bodo tako obnovili vrtec v Stražišču ter odprli dve enoti na Planini. Prav zato je še posebej zanimiva in pohvalna »udarniška« akcija staršev in starih staršev otrok vrtca Biba v Zgornjih Bitnjah, ki ga obiskuje 42 otrok v dveh skupinah in ki so jo speljali na pobudo vodje vrtca Marjane Jekovec. »Naš vrtec je star 40 let, gre za montažno, azbestno gradnjo, stene pokajo po spojih, okna bi morali nujno zamenjati. Občina že dalj časa načrtuje gradnjo novega vrtca, na voljo so tudi potrebna zemljišča, a tako v vrtcu kot v kraju, od koder k nam prihajajo otroci, se zavedamo, da tega še dolgo ne bomo dočakali, in smo kar sami šli v akcijo, da bi, če že novega vrtca ne bo kmalu, tega vsaj malo polepšali za naše otroke,« je pobudo razložila Jekovčeva. In tako so neko soboto starši sami prepleskali fasado (spomladi pride na vrsto še leseni del) pod nadzorom zidarja Nika Šušteršiča, ki je sicer tudi dedek enega od otrok v vrtcu. Za zares čudoviti poslikavi fasad (freski bibe in cvetlic z metulji) pa je poskrbel še eden od dedkov, in sicer Božidar Zebec, ki ima v vrtcu že petega vnuka oziroma vnukinjo. »Ko sem ga vprašala, kakšni so njegovi stroški in kako naj se mu oddolžimo za štiri dni dela, je rekel, da bo ta njegov prispevek spomin na vsa lepa doživetja z vnuki v tem vrtcu,« je dodala Marjana Jekovec.