Bruno Ceretto vedno, ko je v tujini in vidi, da gostje v restavraciji pijejo vino iz katere od njihovih štirih kleti, pozdravi omizje in ga počasti s steklenico. Nekoč je v ZDA tako pristopil k omizju Stevena Spielberga, ki ga ni poznal, in stekel je prisrčen pogovor o belih tartufih. Ceretto je predstavil domači festival, Spielberg pa mu je predlagal, naj za prodajo največjih tartufov priredijo avkcijo. Prve se je režiser tudi sam udeležil, letos je potekala štirinajstič. S tem dogodkom so v Albi vzbudili veliko zanimanje za te kraje in njihove pridelke.

Mali Trbiž sicer nima takšne svetovne prepoznavnosti kot dežela Langhe z belim tartufom, barolom in barbarescom, ima pa simpatičen in vse bolj prepoznaven festival Ein Prosit, ki nekdaj zelo zaspani kraj za en novembrski konec tedna spremeni v furlansko gastronomsko prestolnico. Učinki obiska številnih uglednih kuharjev in vinarjev so trajni, saj postaja Trbiž prepoznaven na gastronomskem zemljevidu, domači kuharji pa s pridom uporabljajo znanje, ki ga v Kanalsko dolino prinašajo ugledni gostje.

Omenjena festivala sta odličen zgled povezovanja lokalnih ponudnikov in oblasti ter zavedanja, da le vzajemno sodelovanje prinaša uspehe in prepoznavnost. To se mi zdi pomembno vedno znova poudariti, saj sem prepričan, da imamo pri nas na teh področjih ogromne potenciale, a so energije, nujne za temeljit preboj, premalo prepletene in sinergične.