Janković je povedal, da bodo z rebalansom proračuna Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP), ki je poleg Energetike Ljubljana, Vodovoda-kanalizacije ter Snage del Javnega holdinga Ljubljana, dali milijon evrov za subvencijo. Vendar po njegovih besedah to ni edini razlog za boljši rezultat, saj se je v zadnjih letih povečalo število potnikov na avtobusih LPP.

Janković je pojasnil, da bi lahko do podražitev v omenjenih podjetjih prišlo le v primeru, da bi tako odredil kateri od zakonov, na kar na občini ne morejo vplivati.

Občina bo po Jankovićevih besedah leto končala s presežkom prihodkov nad odhodki. Pojasnil je, da so do ponedeljka brez najema dodatnega posojila od načrtovanih 9,3 milijona evrov poplačali 8,1 milijona evrov glavnice. Občina se bo tako letos zadolžila za 9,3 milijona evrov. Kljub temu se bo zadolženost občine zmanjšala s 132 na 123 milijonov evrov, je dodal.

Občina se bo na sodbo v primeru Tritonis pritožila

Janković je komentiral tudi odločitev sodišča v zvezi z zemljiščema ob Vojkovi cesti, ki ju je Mestna občina Ljubljana (MOL) na javni dražbi prodala podjetju Tritonis. Sodišče je v tožbi države zoper MOL ugotovilo, da zemljišči predstavljata skupno funkcionalno zemljišče petih objektov ob Vojkovi cesti, zato je prodajna pogodba nična.

Janković je napovedal, da se bodo na odločitev sodišča pritožili. Prepričan je, da so glede na mnenje svojih pravnih strokovnjakov na varni strani.

MOL je zemljišče ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis prodala leta 2009 za približno milijon evrov. Tritonis je tam nameraval postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori, a je pri pridobivanju gradbenega dovoljenja ugotovil, da je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe zemljišča.

Direktor podjetja Damjan Bremec je novembra 2011 na državno tožilstvo vložil tudi ovadbo proti MOL, Jankoviću, vodji mestnega oddelka za urejanje prostora Miranu Gajšku in sodnemu cenilcu Rajku Sredniku. Zoper Jankovića, sodnega cenilca ter še eno osebo pa je letos oktobra Nacionalni preiskovalni urad vložil ovadbo.

Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da se je v zvezi s tem s kriminalisti pogovarjal enkrat. Pri tem je poudaril, da ni razmišljal o odstopu z županske funkcije ter ponovil, da so pri prodaji zemljišč vse naredili zakonito in transparentno.

Janković se boji, da bo Plečnikov stadion še naprej propadal

Na novinarski konferenci se je Janković dotaknil tudi predvidene zamenjave na mestu direktorja družbe Bežigrajski športni park (BŠP). Mestni svet je namreč v ponedeljek Jankoviću dal soglasje, da na skupščini družbenikov glasuje za razrešitev sedanjega direktorja BŠP Joca Pečečnika in za imenovanje nove direktorice Maje Štefule.

Janković je dejal, da če Pečečnik popolnoma izstopi iz projekta obnove Plečnikovega stadiona, to pomeni, da bo stadion še naprej propadal.

Glede kazenske ovadbe, ki jo je proti njemu v zvezi s pripravo in vodenjem točke dnevnega reda seje o BŠP podal mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, je Janković dejal, da bo razmislil o ovadbi zaradi krive ovadbe.

Premiki za Železniški zdravstveni dom in Kolezijo

Župan je povedal še, da je občina Železniškemu zdravstvenemu domu podelila koncesijo za eno leto. Premaknilo se je tudi pri obnovi kopališča Kolezija, saj je gradbeno dovoljenje sedaj pravnomočno. Razpis za izvajalca del je v teku, z obnovo pa bodo začeli prihodnje leto, je dejal.