Simič, ki je naziv najuglednejšega davčnega strokovnjaka prejel že osmič, poskuša tudi z moralnimi metodami ljudi prepričati v plačevanje davkov. Pri tem ugotavlja, da je treba začeti to učiti že študente kot bodoče davkoplačevalce. S prisilnimi ukrepi po njegovem ustvarjamo zgolj sovražnost do plačevanja davkov. »Sila povzroča nasprotno silo in tega se je treba zavedati,« je dejal.

Peterlin, ki je priznanje osvojil tretje leto zapored, je opozoril, da morajo podjetja ustvarjati lastni denarni tok. »Bilance se da popravljati za nekaj let nazaj, bančnega izpiska pa ne. Denarni tok je ali ga ni,« je dejal. Podjetja se morajo po njegovih besedah zavedati, da gredo lahko le v tiste posle, ki si jih lahko privoščijo.

Vsaka investicija mora biti v prvi vrsti ekonomsko upravičena, kar pa ne pomeni tudi, da si jo lahko podjetje privošči. V Sloveniji je bilo preveč že ekonomsko neupravičenih investicij, je dejal in dodal, da bi morali v večji meri spoštovati tudi zakonodajo. »Mi nimamo slabe zakonodaje,« je dejal. Opozoril je tudi na pomanjkanje ustreznih finančnih znanj med pravniki. »Znanja ni dovolj,« je povedal.

Cerar, ki je na svojem področju prav tako slavil tretje leto zapored, meni, da je k njegovi zmagi verjetno pripomoglo tudi to, da se v zadnjih letih preko meja ozke pravne stroke spušča tudi na področje etike. Upal je spregovoriti o etičnih vprašanjih in vsak, ki to naredi, se malo bolj izpostavi, je dejal.

»Zagotovo nisem kakšna posebna etična zvezda, ocenil sem le, da je družbena situacija takšna, da je treba doumeti, da je jedro krize v padcu etičnih vrednot,« je povedal. Zadnji odstopi v vladi po njegovem niso kakšni dramatični koraki v pravo smer. »Kriza je pripeljala do povečane občutljivosti za etične standarde, a smo še daleč od tega, da bi začeli sistematično prevladovati v zavesti politikov in uradnikov,« je dejal. Meni, da gre pri tem za problem celotne družbe.

Sogovorniki so se dotaknili tudi prihodnosti Slovenije. Simič je spomnil, da je ta v rokah zdajšnjih politikov, pri čemer se je vprašal, koliko so sposobni in koliko želijo narediti. »Občudujem ljudi, ki prevzamejo funkcijo, na katero se ne spoznajo« je dejal.

Skrbi ga dejstvo, da v politiki še vedno gleda iste obraze, ki so državo pripeljali v krizo. Meni, da potrebujemo nove ljudi, vprašanje pa je, ali imajo tisti, ki imajo znanje, tudi voljo za politiko. Peterlin je dodal, da kdorkoli je v Sloveniji pameten, še dolgo ne bo šel v politiko.

Cerar na dolgi rok ostaja optimist, saj opaža prebujenje neke zavesti. Bolj kot znanja Slovencem na vodilnih položajih po njegovem primanjkuje čustvene inteligence. Primanjkuje voditeljev, ki bodo znali zaznavati prave probleme, se izogniti skušnjavam in motivirati prave ljudi. V politiko se bodo enostavno morali vključiti novi ljudje, sam pa se namerava zaenkrat v večji meri angažirati v civilni družbi.

Direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar je dejala, da ugled kot lastnost, ki so jo iskali, ni bila izbrana naključno. Predstavlja namreč vse tisto, kar lahko dosežemo s strokovno, pošteno in pokončno držo ter s poštenim delom, gradimo pa ga lahko le na dolgo rok. »Lahko bi rekli, da je ugled kot maraton,« je spomnila in napovedala, da nameravajo izbor uglednih posameznikov prihodnje leto razširiti še na nekatera druga področja.