Apostolska spodbuda je 84 strani dolg dokument, ki predstavlja opažanja in priporočila Papeža Frančiška, odkar je zasedel položaj vrhovnega vodje Rimokatoliške Cerkve. V dokumentu gre papež celo nekoliko dlje od svojih predhodnikov in odprto kritizira sistem denarja ter politike, ki ne zagotavljata dostojanstvenega življenja, poroča Reuters.

Pozval je bogate, naj podelijo svoje premoženje. »Božja zapoved – ne ubijaj, bi morala veljati tudi za gospodarstvo. Trenutne gospodarske razmere namreč ubijajo,« je zapisal. Prepričan je tudi, da se s prenovo Cerkve ne sme več odlašati. »Raje vidim Cerkev, ki trpi in je umazana, saj to pomeni, da je del ljudi. Ne maram pa Cerkve, ki je že popolnoma bolna zaradi svoje izolacije in obsedenosti sama s sabo.«

V dokumentu je zapisano želja, da bi čim več politikov, ki se jim bodo trenutne družbene razmere gabile, te tudi skušali popraviti. Da ne gre zgolj za populistične besede, poudarja, da tudi sam živi skromno. Prebiva namreč v vatikanski hiši za goste, svojih dolžnosti se udeležuje s preprostim avtomobilom ford focus, prejšnji mesec pa je tudi suspendiral razsipnega škofa, ki je za osebno udobje zapravljal na milijone evrov.