Če je bila prva terapevtska skupina zdravil, ki so jo oktobra uvedli pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije – to so bila zdravila za zdravljenje želodčnih težav – še dokaj neproblematična, saj so vanjo razvrstili tako podobna zdravila, da njihovo medsebojno zamenjevanje ni strokovno sporno, je zgodba povsem drugačna pri drugih dveh terapevtskih skupinah, ki ju namerava ZZZS uvesti po novem letu: za zdravila za zniževanje krvnega tlaka in za zniževanje maščob v krvi. Vidnejši predstavniki zdravniške stroke so včeraj znova opozorili na nevarnosti, ki jih lahko prinese uvedba terapevtskih skupin zdravil z najvišjo priznano vrednostjo.

Izničili bi 20-letna prizadevanja

V Sloveniji nam je v zadnjih 20 letih uspelo znižati umrljivost za srčno-žilnimi boleznimi za 50 odstotkov, tudi s predpisovanjem zdravil, ki znižujejo maščobe v krvi (statini), ter s tem, da so bolnike prepričali, da morajo ta zdravila redno jemati. »Zavod z uvedbo terapevtskih skupin zdravil relativizira potrebo po rednem jemanju zdravil. Če lahko vsaka dva meseca menjajo zdravilo, ljudje to razumejo tako, da zdravilo sploh ni potrebno,« opozarja Matija Cevc, predsednik civilnega združenja Mreža 25X25 in Društva za zdravje srca in ožilja. Taki ukrepi bodo gotovo postavili sedanja prizadevanja na glavo in pričakujemo lahko, da se bo čez deset let sedanja ugodna statistika nižje umrljivosti poslabšala, je prepričan. Zlatko Fras, predsednik Združenja kardiologov Slovenije, zdravi tudi paciente s hujšimi motnjami presnove maščob, a jih kot specialist vidi malokrat; če se bodo pacientom vmes spreminjala zdravila, se sprašuje, kako bo zmogel odgovarjati za dolgoročno urejenost njihove terapije. V skupino statinov so pri ZZZS po njegovih besedah uvrstili popolnoma različne učinkovine: ta zdravila imajo res isti rezultat, znižanje holesterola v krvi, a na popolna drugačen način. »Posledice ukrepov zavarovalnice ne bodo pozitivne, izgubljena življenja se bodo pokazala na dolgi rok in zaupam, da bodo takrat znali poiskati tudi vzroke za to,« je povedal.

Družinski zdravniki, člani sindikata Praktik.Um, so se že dogovorili, da bodo na novo odkritim bolnikom z maščobami v krvi ali povišanim krvnim tlakom ponudili najcenejša zdravila v terapevtski skupini, če bo to strokovno upravičeno. S tem bodo podprli prizadevanja ZZZS, da zniža ceno zdravil. Bolnikom, ki imajo urejeno bolezen, pa terapije ne bodo spreminjali in jih bodo po dodatna pojasnila napotili na ZZZS, je povedal Igor Muževič, predsednik sindikata.

Je boljša možnost participacija?

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš predlaga, da bi bil namesto uvedbe terapevtskih skupin zdravil boljši ukrep varčevanja uvedba participacije in bi vsak pacient plačal za škatlico zdravil na primer pol evra ali evro. To bi se poznalo v zdravstveni blagajni, participacija pa ima tudi vzgojni moment in pacienti ne bi zavrgli toliko zdravil kot danes. Participacijo poznajo skoraj vse evropske države, mnoge so tudi omejile najvišji znesek, ki ga lahko pacient na leto prispeva s participacijo, ali iz participacije izvzele socialno šibke ljudi. S participacijo bi se lahko izognili tudi nevarnosti, da bi proizvajalci zdravil, sploh dražjih originalnih, zdravila umaknili s slovenskega trga. Slovenija je namreč referenčna država za 13 drugih držav in se cene zdravil v teh državah oblikujejo na podlagi cen v Sloveniji. V takem primeru lahko država zdravila zagotovi samo z interventnim uvozom, ki pa je bistveno dražji način zagotavljanja dostopa do zdravil, je povedala Nada Irgolič, nekdanja direktorica Urada za zdravila.

Uvedbo participacije podpirajo tudi pri Lekarniški zbornici Slovenije. Za zdravila iz prve terapevtske skupine zdravil morajo ljudje, če zdravila ne želijo zamenjati za podobno brez doplačila, doplačevati od 21 centov do 1,5 evra na škatlo zdravila. Pri novih dveh skupinah bodo doplačila, če proizvajalci cen ne bodo znižali, višja: od 2 do 5 evrov za zdravila za zniževanje krvnega tlaka in tudi 10 do 20 evrov za statine, je povedal Miran Golub, predsednik zbornice.

Pri ZZZS so se na navedbe zdravnikov odzvali s sporočilom za javnost, v katerem so opozorili na verjetnost navzkrižja interesov zaradi njihovega sodelovanja s farmacevtsko industrijo. Poudarjajo, da je sistem najvišjih priznanih vrednosti za terapevtske skupine zdravil za paciente varen in cenovno ugoden.