Hišo bodo začasno zaščitili s palisadami

Delavci so skalo za zdaj privezali in zavarovali s tremi jeklenimi vrvmi, v prihodnjih treh dneh jo bodo razbili na več manjših delov in jih zvozili na varno. Ker se dolgoročne in celovite sanacije ne morejo lotiti kar čez noč, bodo pobočje nad Jakopičevo hišo zavarovali s palisadami, hkrati pa bodo rešili tudi težave z oskrbo z vodo, ki jih ima zaradi plazu sosednja družina Šeško. Plaz je namreč s sabo odnesel betonski rezervoar in ga razpolovil, tako da so zdaj povsem odvisni od gasilcev, ki jim vodo dovažajo s cisterno.

Predstavniki občine Laško, Slovenskih železnic in Zavoda za gozdove Slovenije so se včeraj srečali v Celju in se za zaprtimi vrati pogovorili o problemu, ki ga je povzročil golosek. Čeprav so v Zavodu za gozdove takoj po tistem, ko se je v noči na sredo sprožil zemeljski plaz na Obrežju, zanikali kakršno koli krivdo, so geologi vendarle prepričani, da je do naravne nesreče prišlo zaradi gozdarskih del. »Nedvomno je poseg povzročil zemeljske premike. To je jasno vsem, tudi laikom, navsezadnje pa so naše mnenje potrdili tudi geologi«, nam je dejal poveljnik Štaba Civilne zaščite občine Laško Jože Senica, ki je bil po včerajšnjem sestanku vendarle zadovoljen, saj so Slovenske železnice obljubile, da bodo takoj izvedle nujna zaščitna dela in da se bodo že danes lotile priprave predloga celovite dolgoročne sanacije. Nihče jim torej ne more očitati, da kot lastniki zemljišča niso bili pripravljeni prevzeti svoje odgovornosti.

Odločbo izdal Zavod za gozdove Slovenije

Tiskovni predstavnik SŽ Marko Tancar nam včeraj ni želel odgovoriti na vprašanje, kaj je po njihovem mnenju sprožilo zemeljski plaz, je pa pojasnil, da so gozdarji prejšnji in ta mesec posekali izbrana drevesa na podlagi odločbe, ki jo je 2. julija letos izdal Zavod za gozdove Slovenije. Zavod je izdelal tudi gozdnogojitveni načrt in elaborat izgradnje gozdnih vlak, torej gozdnih poti, po katerih naj bi podrta drevesa zvlekli v dolino. Izbrana drevesa so se odločili posekati zato, ker so imeli v preteklosti cel kup težav zaradi vetroloma in ledoloma. Po besedah Tancarja so na tak način med drugim želeli zaščititi železniško progo, ki leži nekaj metrov pod Jakopičevo domačijo, oziroma zagotoviti varen in nemoten železniški promet. Domačini na Obrežju pravijo, da sploh ni šlo za posek izbranih dreves, ampak dobesedno za golosek. Slabe volje so tudi zato, ker je zaradi plazu zaprta lokalna cesta, po kateri šolski kombi vsak dan vozi otroke v šolo. Najbrž bo zaprta vsaj še pol leta.