Medtem ko imajo v Sloveniji neolimpijski športi razpoznavno mesto tako znotraj članov v raznoraznih organih kot pri kvoti zaposlitev v državnih organih, pa njihovi predstavniki v Olimpijskem komiteju Slovenije ne bodo odločali o vodji slovenske olimpijske reprezentance. O njej (njemu) bo odločalo deset članov izvršilnega odbora iz olimpijskih športov, ki bodo danes prejeli poziv, naj se v dveh dneh odločijo za najprimernejšega kandidata. Kot je znano, je kot zadnjega kandidata Hokejska zveza Slovenije določila Matjaža Rakovca, ki se je en teden kasneje pridružil Petri Majdič in Enzu Smrekarju s pomočnikom Mitjo Praznikom.

Doslej pri določanju vodij slovenskih olimpijskih reprezentanc ni bilo posebnih težav, saj je bil vedno na kandidatni listi le en predlog, ki so ga člani izvršilnega odbora v preteklosti podprli. Tokrat se bo prvič zgodilo, da jih bo več. Omeniti velja, da bo težava nastala izključno zaradi dogajanj v Smučarski zvezi Slovenije in peripetij okoli Primoža Ulage, ki je bil za reprezentančnega vodjo izbran spomladi. Drugo dejstvo pa je, da so se v času slovenske samostojnosti prvič uvrstili na tekmo vseh tekem hokejisti, ki posledično v medijih iščejo večjo razpoznavnost. Pri tem jih gre razumeti, saj so se uvrstili med najboljših dvanajst reprezentanc na svetu, medtem ko so v klubskem pomenu zaradi katastrofalnega stanja v Olimpiji in na Jesenicah deležni številnih kritik. Omenjene organizacijske in rezultatske klofute so boleče, zato se hokejisti bolj ozirajo po reprezentančni akciji.

Glede na svoj sloves in glede na to, da se odloča o največjem športnem tekmovanju na svetu, je favoritka med kandidati Petra Majdič. Slovenski šport je v nekdanji šampionki smučarskega teka dobil predstavnico, s katero se lahko ponosno kaže v mednarodni javnosti. Njen največji športni uspeh je še zelo svež, saj je olimpijsko kolajno osvojila na zadnjih igrah v Vancouvru. Petra Majdič je na svoji športni poti uspela v najbolj garaškem zimskem športu, ki nosi naziv zimska atletika. V športu, v katerem občutki in talent ne pomenijo veliko, temveč je mogoče do uspehov priti izključno s trdim delom in garanjem. Svoje športne vrline je prenesla tudi v poslovno življenje, saj znajo njeni najbližji sodelavci povedati, da je ostala izjemno delavna, hkrati pa tudi avtoritativna. Ima torej vse sposobnosti, ob katerih bi bila ob organizacijski pomoči odlična vodja slovenske olimpijske reprezentance. Petra Majdič se javno ne izpostavlja, saj njeni dosežki govorijo v njen prid.

Po vodstveni hierarhiji bi bil drugi najprimernejši kandidat predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, ki ima prednost pred Enzom Smrekarjem v tem, da vodi športno panogo, ki se je uvrstila na olimpijske igre, medtem ko je Smrekar vršilec dolžnosti predsednika Smučarske zveze Slovenije. Toda Rakovec je od trenutka, ko je postal nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, postal precej manjša »živina« v slovenskem športu. Večjo moč, kot jo kaže navzven, pa ima ta čas Enzo Smrekar. Sploh, odkar je oznanil, da ga zanima januarska kandidatura za mesto predsednika SZS. Če pri tem upoštevamo še dejstvo, da bo imela SZS v Sočiju okoli 40 predstavnikov, med katerimi jih bo lahko vsaj na papirju četrtina osvojila kolajno, hokejisti pa preostanek od 65 kandidatov, ki nimajo realnih možnosti za uvrstitev v prvo polovico udeležencev, je mogoče sklepati, da se bo vodja olimpijske reprezentance iskal v smučarskih krogih.

»Glede na to, da rok za kandidate poteče jutri (danes – op. p.), še ni povsem jasno, kdo bo kandidiral za mesto vodje delegacije. Nepošteno od mene kot predsednika bi bilo, da bi favoriziral kakšnega člana. Glede na to, da me je za funkcije v olimpijskem komiteju predlagala smučarska zveza, imam že tako preveč predznakov. A nikoli nisem skušal s svojimi razmišljanji vplivati na nikogar. Prav se mi je zdelo, da povabim k sodelovanju tako Matjaža Rakovca kot Enza Smrekarja, hkrati pa podpiram mnenje odbora za vrhunski šport. Pri nekaterih se je pojavilo nekaj nervoze. Zagotavljam vam, da bomo imeli v Sočiju vodjo, ki bo dostojno predstavljal Slovenijo,« nam je včeraj odgovoril Janez Kocijančič, ki je od petka naprej »težji« za zelo vidno funkcijo podpredsednika Evropskih olimpijskih komitejev (EOC).

Bogdan Gabrovec se je kot predsednik odbora za vrhunski šport že prejšnji teden odločno postavil na stran Petre Majdič, kar je podkrepil s številnimi argumenti v prid nekdaj najboljši slovenski športnici. Kakšno je stališče hokejske zveze, ki ima tako v izvršilnem odboru OKS kot med kandidati za vodjo isto ime, je tudi znano. O tem, kako se bodo odločili preostali člani izvršilnega odbora OKS, pa je pojasnil stari funkcionarski maček Dušan Prezelj: »Ko bomo uradno prejeli pošto, v kateri bodo znana imena, bomo preučili argumente vseh kandidatov. Prepričan sem, da se bodo predlagatelji potrudili, da pojasnijo, zakaj so se odločili za posameznega kandidata. Čeprav vseh kandidatov za vodjo osebno ne poznam, verjamem, da so vsi sposobni opravljati funkcijo.«