Brecelj: ministrstvo je obvod, preko katerega lobiji in mafija plenijo zdravstvo

Dr. Erik Brecelj, član Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Republiki Sloveniji, je za Dnevnik.si povedal, da ga je Gantarjev odstop presenetil. „Mislim, da je spoznal tisto, kar vemo vsi, torej da so spremembe nemogoče. Prepričan sem tudi, da ministrstvo še vedno obvladuje gradbena mafija in v taki situaciji sam Gantar ne more narediti nič, razen da sam prevzema odgovornosti. Upam, da bo njegov odstop predsednica vlade hudičevo resno vzela in ukrepala,“ je povedal.

Poudaril je tudi, da so spremembe v zdravstvu nemogoče zato, „ker so lobiji premočni, da bi jih dopustili“. „Če bi hotel to kdo urediti, bi bilo konec s tem, da je zdravstvo molzna krava, ampak bo urejen sistem, ki se ukvarja s svojim primarnim namenom, to je zdravljenjem ljudi,“ je povedal Brecelj, ki sicer meni, da je bil „Gantar kot minister v tem trenutku na pravi poti, da zdaj v kratkem času uredi nekaj zadev, pa je na žalost odstopil“.

Dodaja pa, da mora za ministrom za zdravstvo stati tudi predsednica vlade. „V Iniciativi zdravnikov stalno poudarjamo, da bo imel brez podpore predsednice vlade minister za finance strahotno delo. Če misli premierka na isti način delovati naprej, potem je vprašanje, ali je sploh smiselno imeti ministrstvo za zdravstvo. To, kar imamo zdaj, je namreč le obvod, preko katerega lobiji in mafija plenijo zdravstvo,“ je prepričan Brecelj.

Lavre: Brez sistemskih sprememb

Direktorja splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta odstop ministra Gantarja ni presenetil. „Glede na njegove zadnje izjave sem nekaj takega pričakoval, je pa res, da je to mesto zelo zahtevno in kdorkoli bo na ta položaj prišel, bo moral veliko in trdo delati,“ pravi Lavre in dodaja, da se tisto, kar je Gantar pripravil, v resnici ni realiziralo v večji meri in tudi nekih večjih usmeritev v nadaljnji sistemski razvoj zdravstva ni bilo.

„V naši zdravstveni ustanovi smo različne poglede koalicije na zdravstveno reformo občutili predvsem skozi to, da se praktično nič sistemskega ni spremenilo in pa skozi nekoliko prepočasno urejanje zadev glede mreže izgradnje urgentnih centrov,“ še pravi. Njegovega mandata Lavre ni želel ocenjevati, je pa dejal, da bi bile tiste stvari, ki jih je naredil v dobro njihove bolnišnice, lahko odločene nekoliko prej. „Drugače je bilo pa z njim korektno delati,“ zaključuje.

Mezek: naslednji zdravstveni minister naj ima več podpore v koaliciji in javnosti

Po mnenju direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Metoda Mezka Gantarjev odstop za sistem zdravstva ne pomeni nič dobrega, saj bodo zaradi tega zastale nujne reforme.

Gantarjev odstop, ki je za Mezka presenetljiv, bo po mnenju prvega moža Združenja zdravstvenih zavodov zaustavil reforme, ki jih je minister pripravljal. "Spremembe pa morajo biti sprejete, saj je zdravstveni sistem finančno podhranjen," je poudaril Mezek. Med ključnimi Gantarjevimi reformami, ki jim grozi zastoj, je Mezek izpostavil predlog zakona o zdravstveni dejavnosti in smernice zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki so obstale v koalicijskem usklajevanju. "Celotna zdravstvena zakonodaja je bila potrebna prevetritve, tako da škoda, da je to zastalo," je izpostavil.

Gantar je, kot je dejal Mezek, z interventnim zakonom skušal zagotoviti dodatna sredstva za zdravstvo, predvsem bolnišnice, ki so jih ukrepi iz preteklosti spravili v finančne težave. "Trudil se je, da bi v zdravstvu zagotovil pogoje za uspešno delo. Njegovi predlogi so bili dobri in korektni, žal pa je naletel na premalo razumevanja v koaliciji," je dejal Mezek.

Želi si, da bi imel naslednji minister za zdravstvo več podpore v koaliciji in javnosti, da bo lahko izpeljal zastavljene ukrepe.

"Konsenz je sicer težko doseči, vendar bo v koaliciji potrebna širša stopnja razumevanja. Določene rezerve v tako velikem sistemu, kot je zdravstvo, gotovo so, vendar pa so te manjše od potreb," je poudaril. V primeru, da koalicija ne bo našla konsenza glede reforme zdravstvenega sistema, se nam po besedah direktorja Združenja zdravstvenih zavodov "slabo piše".

Fakin obžaluje Gantarjev odstop

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin je presenečen nad odstopom ministra za zdravje Tomaža Gantarja in ga obžaluje. Poudaril je, da trenutne razmere v zdravstvenem sistemu zahtevajo hitre in preudarne spremembe. Številne rešitve, ki jih pripravil Gantar, so bile po Fakinovem mnenju korak v pravo smer.

Fakin ocenjuje, da kljub številnim nasprotovanjem, ki jih je bil Gantar deležen pri uvajanju nujnih sprememb, se tem v prihodnosti ne bo možno izogniti. Zaradi trendov gospodarske krize, staranja prebivalstva in hitrega razvoja zdravstvenih tehnologij poslujejo namreč mnogi zdravstveni sistemi v državah EU na zgornji meji svojih finančnih zmožnosti, je zapisal. Ocenil je, da je treba slovenski zdravstveni sistem modernizirati in zagotoviti njegovo učinkovitejše upravljanje, in sicer z dolgoročnejšim izboljšanjem javnofinančnih virov, spremembami na področju pravic in spremembami za bolj učinkovito in kakovostno izvedbo programov zdravstvenih storitev, so še sporočili iz ZZZS.

Za Kuštrina Gantarjev odstop moralno dejanje

Predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin ob razlogih, ki jih je minister za zdravje Tomaž Gantar navedel v svojem odstopu, ocenjuje, da je zaskrbljujoče, "če človek, ki je kar se izvršilne oblasti tiče najmočnejši, ne more nič spremeniti". Kuštrin je ministrovo odločitev za STA ocenil kot moralno dejanje.

Upam, da bodo tisti, ki jim je ministrovo sporočilo namenjeno, to vzeli z vso resnostjo, dodaja Kuštrin. Kot je izpostavil, v sindikatu že leta opozarjajo, da so skupine znotraj zdravstva, ki jim spremembe niso v interesu.

Vlada se z zdravstvom do zdaj bolj ali manj ni resno ukvarjala, ocenjuje Kuštrin. Po tej potezi ministra za zdravje pa jim mora biti "popolnoma jasno, da bo treba narediti resne posege v zdravstveno zakonodajo, zlasti v financiranje in organizacijo. Brez sprememb sistem tone. Tone sicer počasi, a ko bo potonil, ga bo težko znova potegniti na površje", meni Kuštrin.

Na vprašanje, kdo bi bil pravi za prevzem vodenja zdravstvenega resorja, Kuštrin dodaja, da nima sicer osebe "z imenom in priimkom", da pa mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki bo dober poznavalec zdravstva, odločen, predvsem pa pošten.