Žal je to tudi kruta realnost sodobne formule 1. S to premočjo je Nemec, z izdatno podporo ekipe Red Bull, predvsem njihovega tehničnega genija Adriana Neweyja, ubil duha formule 1. Res je sicer, da so tudi v preteklosti nekateri dirkači tako ali drugače prevladovali, a dejstvo, da je letos Vettel s tako lahkoto podrl kar nekaj Schumacherjevih rekordov (za katere so mnogi menili, da bodo držali veliko dlje), je dober razlog za alarm. Zakaj? Zato, ker bodo formulo 1 zdaj lahko, če se stvari res ne bodo korenito postavile na glavo, preimenovali v formulo Vettel.

Formula Vettel letos ni mogla navdušiti, pa čeprav se Vettlovim navijačem upravičeno cedijo sline po vseh zmagah, rekordih in uspehih. Preveč je bila predvidljiva, preveč je bilo moči v rokah le enega dirkača in ene ekipe. Drugouvrščeni je v formuli 1, tako tudi v večini vrhunskih športov, prvi poraženec, in če se zdaj večmilijonski posel ubada le s tem, kdo bo drugi najboljši med smrtniki, potem to ni tisto, o čemer je od nekdaj sanjal alfa in omega formule 1 Bernie Ecclestone.

Kaj storiti? Poznavalci pravijo, da evolucija v določenem času vedno naredi svoje, da se tudi najboljši in najmočnejši nekoč utrudijo in so poraženi. Revolucija bi ugledu formule 1 še bolj škodila. Za naslednje leto je namreč na programu dovolj novosti na tako rekoč vseh področjih, da bi se stvari znale same postaviti na tisto mesto, ki bi večino ljubiteljev teh dirk najbolj zanimalo. Da ne bi že pred dirko z 99-odstotno natančnostjo in verjetnostjo lahko napovedali zmagovalca.