Neznank okoli kandidatur za vodjo slovenske olimpijske reprezentance na prihajajočih igrah v Sočiju ni več. Enzo Smrekar, Petra Majdič in Matjaž Rakovec so pripravljeni, da se kot uradni kandidati naposled predstavijo izvršnemu odboru olimpijskega komiteja, ki bo najverjetneje že ta teden odločal, kdo bo v Sočiju postal novi vodja. Glede na vse obveznosti gre za pomembno in odgovorno funkcijo.

Kandidata so najdlje izbirali na hokejski zvezi, čeprav je bil njihov predsednik Matjaž Rakovec vselej edini adut. To je potrdil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, ki pravi, da so želeli kandidaturo najaviti po uradni poti, zato so prejšnji teden tudi prosili olimpijski komite za dodatna pojasnila, ki smo jih na teh straneh že objavili. Zaplet okoli vodje olimpijske reprezentance je nastal po prenehanju funkcije Primoža Ulage na smučarski zvezi. Ulaga je bil sprva že določen za vodjo odprave, a se je OKS zaradi njegovega odstopa z vrha SZS odločil poiskati novega človeka. Doslej so vodjo vselej določili znotraj organa OKS daleč od oči javnosti, zdaj pa bodo izbirali med več kandidati.

Rakovec se je pohvalil v življenjepisu

Matjaž Rakovec se je očitno resno lotil kandidature, saj je na sedež olimpijskega komiteja včeraj poslal svoj življenjepis, kjer je na dveh tipkanih straneh opisal svoj uspešni del poslovno-športne kariere. Pohvalil se je, da je v najstniških letih kratek čas igral hokej v kranjskem Triglavu, precej dlje pa vaterpolo. Dodal je, da je bil svoj čas podpredsednik OK Planica, član UO KK Helios Domžale in UO NK Triglav, povrhu pa, da je aktiven mednarodni sodnik v vaterpolu. V razlogih, zakaj je primeren za opravljanje funkcije vodje olimpijske reprezentance, navaja tudi osebna poznanstva s športniki in njihovimi strokovnimi sodelavci, ki jih je spoznal v času predsedovanja na Zavarovalnici Triglav. V sklepu je dodal zagotovilo, da bo naloge v Sočiju opravljal po svoji najboljši vesti in sposobnostih, ter da bi mu imenovanje pomenilo veliko osebno odgovornost, priznanje in čast. Rakovec bi v življenjepisu kakšno podrobnost lahko tudi izpustil, saj se ne poteguje za pisarniško funkcijo, ampak za delo na terenu v naravi.

Dejan Kontrec pravi, da je Matjaž Rakovec zanj najbolj primeren kandidat za vodjo odprave na olimpijskih igrah. »Če bo izbran, bo to veliko priznanje za hokejsko zvezo, ki se je pod svojo zastavo prvič uvrstila na olimpijske igre. Ta funkcija ni le častna, saj bo imel vodja ogromno dela. Pokazati bo moral veliko organizacijskih sposobnosti, zato ne bo lahko. Meni je najbolj pomembno, da bodo imeli naši hokejisti ustrezne pogoje, seveda pa si želim, da bi bilo dobro poskrbljeno tudi za druge športnike. Prepričan sem, da je Rakovec tej nalogi lahko kos. Če kljub vsemu ne bo izbran, pa se bo več časa zadrževal na hokejskem prizorišču, kar bi osebno zagotovo rad videl,« je razlagal Kontrec in pristavil, da hokejska zveza ne bo tipala terena in preračunavala, koliko možnosti za izvolitev ima Rakovec, saj odločitev delegatov na olimpijskem komiteju ni v njihovi moči.

Hokejistom drobiž za uvrstitev na OI

Očitno bo pred začetkom iger veliko prahu v javnosti sprožilo tudi razdeljevanje denarnih sredstev za udeležence iger v Sočiju. Olimpijski komite ima v ta namen pripravljenih več kot milijon evrov. Glede na to, da bo slovenska posadka štela 65 športnikov, več kot tretjina pa jih bo pod okriljem hokejske zveze, je težko razumljivo, da namerava OKS dodelili hokejistom zgolj 60.000 evrov. Kontrec pravi, da tega ne želi preveč komentirati, ampak naj raje vsak sam oceni, ali gre za pravično razdelitev ali ne. »Športniki vlagajo velike napore, da se uvrstijo na tako velik dogodek, zato izhajam iz tega, da bi jim morali nuditi najboljše pogoje. Morda se OKS ne zaveda, kakšen strošek ima HZS s pripravo na Soči. Že sama oprema je zelo draga, zato je 60.000 evrov majhen znesek, če primerjamo ves proračun, ki ga bo komite namenil olimpijskim udeležencem. Kakor koli, jaz bom najbolj vesel, če bo hokejska reprezentanca igrala v popolni postavi in da bomo doživeli vrhunski športni spektakel,« je sklenil Dejan Kontrec.