Če je bil slovenski junak včerajšnjega šest ur dolgega maratona s številnimi preložitvami in prekinitvami z le enim skokom Jurij Tepeš s tretjim mestom, sta bila osmoljenca Peter Prevc (21. mesto) in zlasti Robert Kranjec (23. mesto), ki je imel med vsemi najslabše razmere, medtem ko sta Matjaž Pungertar (36. mesto tik pred svetovnim prvakom Poljakom Stochom) in Jaka Hvala (zadnje, 47. mesto) naredila veliki napaki. Skakalci so zadnja leta že vajeni na dolgo čakanje in prekinitve, vendar sinoči je bilo veliko jeznih in razočaranih obrazov.

»V zadnjih letih nobena tekma ni bila izvedena tako nešportno. Dobesedno so jo izsilili, si naredili blamažo, a tistih, ki odločajo, se nič ne dotakne. Tekmovalci ob koncu serije so imeli daleč najslabše razmere, še zdaleč niso bile enake za vse. Veter je pihal v zadnjico tako močno, da smo vsi kar dol popadali, za nameček je še močno snežilo. Bil sem brez možnosti za kaj več, čeprav je bil moj skok po tehnični plati enako dober kot v soboto na moštveni tekmi. Če nimaš enakovrednih razmer, ne moreš z glavo skozi zid. Sezona je še dolga, zato bo nedvomno prišla tekma, ki se bo iztekla v moj prid. Kljub temu sem zelo vesel novega slovenskega uspeha s tretjim mestom Tepeša,« je povedal Robert Kranjec, ki je vsako uro čutil hujše bolečine v vnetem ušesu. Po vrnitvi v domovino ga čaka najprej obisk zdravnika, da mu napiše recept za antibiotike.

Kranjec je imel na ekipni tekmi najboljši dosežek dneva. Letenje do 141,5 metra je strokovni štab razglasil za njegov najboljši skok od spomladi, ko je začel priprave na olimpijsko zimo. Kako je motiviran, razkriva podatek, da je med pripravami treniral tudi po trikrat na dan. »Ko pridem na tekme, počivam. Čez poletje sem garal od jutra do večera, ker je to edina pot, da lahko upaš na uspeh. Zato sem imel zelo malo časa za psa, ženo in prijatelje, ki bodo pač morali potrpeti do konca marca. Le treniram, spim in jem. Ekipna zmaga je prva pika na i za dosedanje garanje. Z ramen nam je padlo veliko breme. Ne glede na vse kolobocije na nedeljski tekmi bo vse skupaj precej lažje, kot je bilo lani, ko mi ni uspelo nič,« je pojasnil 32-letni leteči Kranjčan, ki je znova dobil krila.

»Kaj pa moremo. Smo šport v naravi, zato nam ni preostalo drugega, kot da smo se ogrevali, gledali na uro in čakali, kaj bodo sklenili tisti, ki imajo vzvode odločanja. Naredil sem vse, kar znam, a veter se je tako hitro mešal, da ni bilo naprave, ki bi lahko vse skupaj izračunala v pribitke in odbitke,« je bil v svojem slogu flegmatičen 21-letni Peter Prevc, ki se je že navadil na položaj, v katerega ga najraje spravi Jaka Hvala, da mora v zadnji predaji ekipne tekme braniti slovensko vodstvo. Tekmovalec iz Dolenje vasi v Selški dolini je prišel na Saško z zelo mešanimi občutki in ne najboljšim počutjem. A je popolnoma zaupal nasvetom Janusa, ker šef zaradi obilice strokovnega znanja točno ve, katere so majhne skrivnosti za gradnjo velikih zmag. »Glede na to, da smo zmagali že na prvi tekmi, nas čaka zahteven izziv, kako po tako sanjskem začetku zime stopnjevati formo. Mene strah pred neuspehom pripravi do tega, da se zberem na skok in ga dobro opravim,« je povedal Peter Prevc, ki si je na ekipni tekmi zelo želel tudi finalno serijo, da se ne bi znova pojavili dvomljivci v sposobnosti slovenskih orlov.

Goran Janus: V nedeljo bi bilo najbolje, če tekme sploh ne bi začeli

»Prideš, skočiš, zmagaš in greš,« je selektor slovenske reprezentance Goran Janus malo v šali, malo zares navrgel skakalcem med večerjo dan pred prvima tekmama nove sezone svetovnega pokala. Šefov nasvet so vzeli zares z zmago in tretjim mestom. Oddahnila sta si tudi najtesnejša Janusova pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank, katerima je pred odhodom na trenersko tribuno navrgel: »No, zdaj bomo videli, kaj sta delala minulih sedem mesecev.«

»Za nedeljsko tekmo bi bilo najbolje, če je sploh ne bi začeli. Po spodrsljajih v poskusnem skoku pred ekipno tekmo sem bil najbolj vesel, ker so se fantje zbrali, borili in naredili odlične skoke, kar je s tretjim mestom med posamezniki nadgradil še Tepeš, ki je znal izkoristiti dobre razmere, medtem ko jih drugi niso imeli. V seštevku sanjski začetek v sezono v zelo zahtevnih razmerah, v katerih so resnično pokazali svoje mojstrstvo. Spoznali so, kako so dejansko močni. Najbolj mi je srce razbijalo ob nastopu Hvale, zato sem še posebej vesel, da je po skoraj enem letu znova sestavil skok, kakršnega je sposoben, a že v nedeljo je bil znova v stari napaki. Dobili smo potrditev, da smo tudi v tretjem letu skupnega dela napredovali v nekaterih elementih,« je povedal Goran Janus. Roka ga je oba dneva bolela od čestitk, v žepu pa mu je stalno brnel telefon.

Gregor Schlierenzauer: Trener že ve, kaj je najboljše zame

Medtem ko so Poljaki rajali ob srečni zmagi 19-letnega Krzysztofa Bieguna in kar štirih tekmovalcih med prvo deseterico, sta za škandal poskrbela Norvežan Anders Bardal in Avstrijec Gregor Schlierenzauer. V znamenje protesta sta zapustila zaletišče, potem ko sta dolgo časa čakala na svoj nastop, razmere pa so bile slabše. »Trener Alexander Pointner je dovolj izkušen trener, da točno ve, kaj je bilo glede na trenutne razmere najboljše zame. Ker gre za olimpijsko sezono, ni imelo nobenega smisla tvegati poškodbe,« je povedal Gregor Schlierenzauer. Anders Bardal je dodal: »Ker je sezona šele na začetku, imam malo skokov, zato se nisem čutil dovolj pripravljenega za nastop v zelo težkih razmerah. Podobno je v pogovoru menil tudi Gregor.«

Avstrijska pritožba na izide je bila zavrnjena, Norvežani so se strinjali z uradnimi izidi, direktor svetovnega pokala Walter Hofer pa je dodal: »Pravica vsakega tekmovalca je, da izkoristi ali pa ne možnost za nastop.« V dosedanji zgodovini je podobno ravnal Primož Ulaga, ko je v strahu za lastno varnost raje peš zapustil zaletišče na poletih v vetrovnem Harrachovu. Del strokovnjakov v Klingenthalu je zatrdil, da sta Bardal in Schlierenzauer s sestopom sploh omogočila, da so izidi uradni. Razmere so se tako slabšale, da sploh ne bi mogla skočiti, saj je bila finalna serija zelo hitro odpovedana brez enega skoka.