Ponedeljek, 18. november:Ne moremo več tako razsipno živeti

Torek, 19. november:Vpetost v lokalno okolje in globalni svet

Tako kot številne občine tudi v občini Ravne na Koroškem želijo izvedeti, kako je mogoče vzpostaviti Center ponovne uporabe na njihovi lokaciji, kako zagotoviti pogoje in kje najti ustrezno lokacijo, da bi izpolnili pričakovanja ljudi in navsezadnje zakona o socialnem podjetništvu, ki lokalnim skupnostim nalaga podporo pri poslovanju tovrstnih podjetij. Na poti urejam telefonske klice, saj moramo zagotoviti dovolj izdelkov za ponovno uporabo za božično-novoletni čas, potrebujemo tudi všivne etikete, ki jih je potrebno naročiti in urediti dokumentacijo.

Na voljo imam mobilno pisarno, torej zagotovljen prevoz, zato se lahko v eni uri vožnje poglobim v zahteve za pripravo vseh sedmih nalog za »Waste Management Plan«, kjer sodelujem v ekspertni skupini v tujini. Popoldan ob štirih je predvidena e-konferenca. Pri pojasnjevanju načina delovanja socialnih podjetij in vključevanju težje zaposljivih posebej opozorim predstavnike občine na nujno sodelovanje vseh lokalnih akterjev, kajti odpreti enoto Centra ponovne uporabe bi bila še najlažja naloga. V poslovnem načrtu je potrebno pokazati in izračunati, kako se bodo izvajale aktivnosti finančno, pridobiti je potrebno pogodbe za nove posle in definirati način zaposlovanja.

Dogovorim se za sestanek z ustvarjalko. Kupcem v Centrih ponovne uporabe želimo vedno znova dokazati, da izdelki niso manj vredni, nasprotno. Kaj pa naj bi bilo narobe s pohištveno opremo, če smo ji dodali dizajn in je dobila retro podobo? Tudi z oblačili ni nič narobe, kajti iz zabojnikov za ločeno zbiranje sortiramo najboljšo kakovost za na police, manj kakovostna oblačila porabimo za krpanke, tista zelo slaba pa usmerimo za izdelavo izolacije.

Sreda, 20. november:Potrebujemo zelene poklice

Danes imam sestanek s sodelavci v Ljubljani, saj moramo v Centru ponovne uporabe definirati izvajanje delovnih procesov v delu diagnostike, ki je najbolj pomemben v ponovni uporabi. Razveselim se uradnega dokončnega vabila za sestanek na Finskem, ki bo od 3. do 6. decembra. V projektu Leonardo da Vinci razvijamo nov profil poklica za področje ponovne uporabe. Ta poklic je v Evropi deficitaren, saj je interdisciplinaren. Oseba mora imeti znanja s področja ekonomije, lesarstva, materialov, trženja, oblikovanja, biti mora komunikativna in poznati mora zgodovino izdelkov. Ta poklic potrebujemo, saj imam vedno znova težave, ko zaposlimo osebo in v obstoječem seznamu ne najdem pravilnega poklica.

Prebrati moram nekaj strani elektronske verzije revije Waste management, saj me zanimajo novi produkti v svetu na tem področju in storitve, ki bi jih lahko izvajali tudi mi. Predvsem me zanima, kaj dela konkurenca in kaj si želijo kupci.

Četrtek, 21. november:Med predelanimi izdelki, novinarji in državno strategijo

Pojem delo mi zveni preveč togo, neprimerno za današnji čas in zame, ki nimam ločnice med delom in prostim časom. Ura bo kmalu osem, pripravim dokumentacijo in grem na pot. Prispem prej, zato hitro zavijem v zeleno trgovinico, pri čemer me pri vratih čaka skoraj nov samostoječi ventilator in vrečka z nekimi dodatki. Nekdo je želel že pred odpiralnim časom oddati ventilator, ki je še povsem funkcionalen in tako prispevati k varčevanju virov. Po izvedeni diagnostiki bo nekdo po simbolični ceni dobil ta izdelek in privarčeval. Vsak dan je nekaj novega na policah, v ustvarjalnici in šivalnici nastajajo izdelki, ki so plod dizajna in iz tekstila.

Pregledam izdelane inovativne prstane iz dragocenih gumbov, nakit iz zadrg in v vintage stilu obnovljen ležalnik. Novinarka je s snemalcem prispela malo prej in navdušena se takoj znajde med pomočnikom direktorja Snage, predsednikom ZEG in menoj, saj ji vsak s svojega vidika predstavimo dimenzije dejavnosti ponovne uporabe. Ker gre za nov poslovni model in socialno podjetništvo v praksi, je seveda treba vse prikazati na primerih, konkretno in jasno. V tem času že prispejo zaposleni CPU Ljubljana, ki se hitro razporedijo po svojih delovnih mestih. Po sprehodu skozi sobe centra končamo na vhodnem delu, kjer se novinarka poda še v zbirni center, kjer zaposleni Snage najdejo še veliko uporabnih izdelkov in jih nam predajo v pregled in uporabo.

Z velikim navdušenjem se skozi vrata prikažejo tri ambiciozna dekleta s Primorske, ki so deficit centra ponovne uporabe na tem območju vzela v svoje roke. Danes bodo prostovoljke v CPU Ljubljana in spoznale bodo vse delovne procese. Potem bodo lahko na osnovi prakse predlagale konkretizacijo tudi v domačem okolju, kajti v bližnji prihodnosti se odpravljam v ta konec Slovenije, kjer se bomo dogovorili za pomoč pri vzpostavitvi tovrstnega centra.

Petek, 22. november:Obrtni poklici niso vredni nič

Želimo si, da uporabljene stvari zaživijo novo življenje tudi v Centru ponovne uporabe v Ljubljani in projektna sodelavka Mojca Krajnc je že pripravila predstavitev dejavnosti. Dodala sem še opis možnosti sodelovanja šol in izobraževalnih organizacij s centri ponovne uporabe, kjer lahko mladi na praktičen način spoznajo lepote in ustvarjalnost obrtnih poklicev.

Ni jasno, komu, kdaj in zakaj je uspelo, da so obrtni poklici postali tako ničvredni in da je še vedno podprto izobraževanje za poklice, za katere že več let ni zaposljivosti. Napačna predstava o tem, da je večvredno sedeti v pisarni kot pa ustvarjati in biti zadovoljen z delom, ki mora biti način življenja, če želi posameznik resnično uspeti.

Za popoldanski študijski obisk udeležencev Regionalnih (socialno) podjetniških izobraževalnih akademij še preverim video, kjer imamo zbrane aktivnosti vseh centrov ponovne uporabe, saj je namen, da se jim predstavi način poslovanja v vseh enotah, saj tudi udeleženci prihajajo iz vse Slovenije. S seboj vzamem vso potrebno IT-opremo, saj ne vem, koliko časa bom na dogodku ob 35. obletnici Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice. Za lokalno okolje je to velik dogodek.

Sobota, 23. november:Slabo vreme in nakupovalna gneča

Kljub soboti se v predalu moje e-pošte nabirajo sporočila, saj naši trije centri v Ljubljani, Trebnjem in v Rogaški Slatini delajo. Preverim, ali kupci kljub slabemu vremenu prihajajo in naš Polde pravi, da je danes kar gneča. Vreme ni ovira. Tudi jaz imam naročilo zanj, saj me je prosila ustvarjalka za poseben kos, ki ga bo potrebovala za inovativni stol. Ker takšnih kosov ni veliko, pokličem še v zbirni center Miklavž na Dravskem polju, da sodelavcu naročim, če morda najde kaj primernega.

Ne hodim v trgovine. Če otroka potrebujeta kaj za obleči, je dovolj izbire v naših centrih ponovne uporabe. Za kuhinjske pripomočke, posodo, še zlasti skodelice redno skrbim, še preveč. Preverim, ali morda kaj potrebuje moj oče, ki ga ob sobotah zvečer obiščemo. Potrebujem namreč domačo moko za kruh. On ima žrmlje na kamne in njegova moka je vedno v naši shrambi vedno v zalogi.

Preden grem nazaj v pisarno, še preverim želje za kosilo, kajti danes kuhamo sami, med tednom kosilo kupimo v šolski kuhinji. Takrat nimam časa za kuhanje, sicer pa je lokalna šolska kuhinja najboljša ponudba, veliko nas je odvisnih od nje že na naši vasi.

Nedelja, 24. november:Doktorji znanosti med podjetniki

V Mariboru bom 12. decembra predstavila svoj patent in najpodjetniško ekoidejo – mobilno aplikacijo 3R Več kot odpadki, kjer bom prikazala uporabo aplikacije za namen preprečevanja, ponovne uporabe in pravilnega ločevanja odpadkov ter inovativno metodo in platformo industrijske simbioze na področju izmenjave odpadnih snovi in njihove ponovne vključitve v proizvodni proces.

Danes živimo v času rabe IT-tehnologije, ki nam omogoča in olajša številne težave, ki so povezane s heterogenostjo vrst in količin odpadkov na področju pravilnega ravnanja z odpadki. Povsem jasno je, da je ločeno zbiranje odpadkov osnova za nadaljnje ravnanje z njimi, a še večji izziv je, kako preprečiti, da odpadek ne bi nastal, kako ga snovno ponovno uporabiti in pri tem razviti zelena delovna mesta ali obstoječa delovna mesta ozeleniti.