Slovenska v Klingenthalu je še toliko slajša, ker so jo izbojevali v dvobojevanju na nož z domačo reprezentanco Nemčije, ki je bila ob Poljakih največji papirnati favorit za slavje. Po tistem, kar so pokazali Slovenci v Klingenthalu v prvih štirih skokih sezone na snegu, še zdaleč niso bili favoriti za skok na zmagovalni oder. A prav takrat, ko je bilo potrebno, so znova razkrili, kako dobri tekmovalci so v najzahtevnejših razmerah, da iz sebe iztisnejo najboljše in drug drugega dobesedno ženejo naprej. Očitno je selektor Goran Janus v pripravah z malo govorjenja in veliko dela znal pritiskati na prave gumbe, da so že na prvi postajo zavzeli najboljši startni položaj za nadaljevanje.

Vsak trener sanja o dobrem začetku sezone, da lahko v miru dela naprej brez nepotrebne nervoze in lovljenja rezultata za vsako ceno. Skoki Slovencev za trening na sicer umazanem snegu so bili s toliko nihanji, da bi se na tekmi ob minimalnih napakah krivulja z le enim ponesrečenim nastopom obrnila navzdol. V tem primeru bi strokovni štab, v katerem je Janus zaradi zaupanja v sodelavce delo in odgovornost razporedil med Janija Grilca in Nejca Franka ter druge, iskal izhod iz težav, v kakršnih je bil lani ves december Robert Kranjec ali ob koncu minule sezone Jaka Hvala.

Še več truda, znoja in znanja, kot ga je Slovenija v zadnjih treh letih vložila, da je prišla v položaj velesile, bo morala v naslednjih štirih mesecih v obrambo pridobljenega ugleda in položajev. Je pred izzivom, kako stopnjevati formo, če so zmagali že na prvi tekmi.